Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

Wat kan ik zelf doen?

Wat kan ik zelf doen?

Misschien is je gamegedrag problematisch, maar ben je nog niet verslaafd. In dat geval is het belangrijk om nu actie te ondernemen. Een goed begin is een gesprek over jouw gamegedrag met iemand in jou omgeving, bijvoorbeeld ouders of huisgenoten. De volgende stappen kunnen je helpen bij je problematische gamegedrag. 

Stap 1: praat erover 

Het is fijn als de mensen in jouw omgeving begrijpen wat gamen voor jou betekent. Tegelijkertijd kun jij je meer verdiepen in hoe zij jouw gamegedrag ervaren.  

Stap 2: maak afspraken 

Spreek met iemand af hoeveel uur je mag gamen en wanneer. Doorbreek het patroon bijvoorbeeld door een paar dagen in de week niet te gamen. Bepaal de spelregels en vraag iemand je te helpen om jezelf daaraan te houden.  

Stap 3: zoek afleiding 

Minder gamen kan best lastig zijn. Daarom is het belangrijk om vooraf goede afleidingen te bedenken. Wat vind je nog meer leuk om te doen? Denk er ook over na wat je gaat zeggen als andere gamers je vragen om langer door te spelen. Vraag of iemand je houdt aan de afgesproken tijd, want steeds ietsje langer gamen sluipt er makkelijk in. 

Stap 4: vergeet je lichaam niet 

Je lichaam geeft belangrijke signalen. Bij klachten als hoofdpijn of rugpijn: stop direct met gamen en ga bewegen. Zorg voor genoeg afstand tot het scherm, een goede zithouding, voldoende licht en goede ventilatie op de kamer waarin je speelt. 

Stap 5: zoek hulp als het niet lukt 

Valt het tegen en lukt het niet om je gamegedrag onder controle te krijgen? Zoek dan contact met Brijder. Bij obsessief gamen kan het namelijk zijn dat er nog andere problemen spelen, zoals op school, met vrienden of thuis. Wij helpen je daar graag bij. Is een behandeling een stap te ver, doe dan de online zelfhulpmodule voor gameverslaving. Zo leer je om bewuster naar jouw gamegedrag te kijken en hoe je controle terugkrijgt. Je doorloopt de module helemaal zelfstandig.