Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

Medicijnverslaving

Medicijnverslaving

Gebruik je slaap- en kalmeringsmiddelen of zware pijnstillers? Je kunt hier snel verslaafd aan raken. Voel jij je afhankelijk van medicatie? Brijder kan je helpen met het onder controle krijgen van medicatiegebruik. Lees meer over de verslavende werking van medicijnen.

Welke medicijnen zijn verslavend? 

Slaap- en kalmeringsmiddelen 

Benzodiazepinen (benzo’s) is een verzamelnaam voor slaap- en kalmeringsmiddelen. Artsen schrijven deze medicijnen onder andere voor bij angst, stress en slapeloosheid. Slaap- en kalmeringspillen die grote risico's vormen voor een verslaving zijn: midazolam, temazepam, zopiclon, rohypnol, oxazepam en lorazepam.  

Benzodiazepinen onderdrukken jouw hersenactiviteit. Hierdoor kalmeer je, of val je sneller in slaap. 

Pijnstillers 

Opiaten zijn pijnstillers. Artsen schrijven deze medicatie voor bij hevige pijn. Voor pijnstillers zijn dit: fentanyl, methadon, tramadol, oxycodon, morfine, temgesic en codeïne. 

Opiaten werken sterk pijnstillend. Gebruik je deze medicatie maximaal 2 maanden en volg je hierbij de adviezen van je arts op, dan hoeft er geen probleem te zijn. Doe je dat niet, dan kan deze medicatie kan snel omslaan in een verslaving.  

Hoe herken je een medicijnverslaving Wat kun jezelf doen?

In behandeling bij Brijder

In behandeling bij Brijder

Bij Brijder verloopt een behandeling op een manier die bij jou past. Er zijn verschillende vormen voor een behandeling. Jouw behandelaar maakt samen met jou een plan op maat waar jij je prettig bij voelt.

Lees meer over de behandeling bij Brijder