Gokverslaving

Gok je regelmatig en geeft dit steeds meer (financiële/sociale) problemen? In dat geval is de keuze aan jou of je wilt stoppen en daarvoor hulp wilt zoeken. Lees meer over de kenmerken van een gokverslaving en hoe je weer grip krijgt op je leven. 

Wat is een gokverslaving? 

Je hebt een gokverslaving als je geen controle meer hebt; je gokt te veel, te vaak en je verspeelt te veel geld. Je wilt wel stoppen, omdat je weet dat het beter voor je is. Maar dat lukt je niet. Of het lukt je in ieder geval niet om het stoppen lang vol te houden. 

Oorzaken gokverslaving 

Waarom iemand wel of niet verslaafd raakt, heeft te maken met persoonlijke eigenschappen, zoals zoeken naar sensatie of een negatief zelfbeeld. Het kan ook te maken hebben met het gezin waarin je bent opgegroeid of de vriendenkring die je hebt. Gokverslaving kan dus iedereen overkomen. 

Feiten over gokverslaving 

Jarenlang nam het aantal mensen met een gokverslaving af, mede door het verdwijnen van fruitautomaten uit horeca en sporthallen. De laatste tijd neemt gokken via internet juist toe. Online gokken is nog verslavender en schadelijker omdat: 

  • online gokken altijd beschikbaar is, 24 uur per dag en 7 dagen per week 
  • het internet anoniem is, waardoor er ook geen sociale controle plaatsvindt 
  • je speelt met virtueel geld, waardoor de verliezen makkelijker hoog oplopen 
  • in Nederland online kansspelen sinds oktober 2021 gelegaliseerd zijn