Preventie en voorlichting

'We denken graag mee wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.'

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting

Heb je vragen over alcohol, drugs, gokken of gamen? Maak je je zorgen over je eigen gebruik of dat van iemand anders? Ben je professional en wil je meer leren over vroegsignalering? Onze preventiedeskundigen geven voorlichting, cursus, advies en training en gaan in gesprek. We doen dat voor de regio Noord- en Zuid-Holland. 

Contact opnemen

Preventie - Wat kan je van ons verwachten?

Vroegsignalering 

Door jongeren en volwassenen met (beginnende) problemen door alcohol, drugs, gokken of gamen tijdig te herkennen en snel effectieve hulp te bieden, is verergering van problemen te voorkomen. Bovendien is de kans op herstel het grootst. Vroegsignalering is voor Brijder Preventie daarom een belangrijk onderdeel van het werk.  

Wat kan je van ons verwachten?

Brijder Preventie werkt samen met gemeenten, zorginstellingen, scholen en andere organisaties en organiseert regelmatig (gratis) en toegankelijke activiteiten zoals:

  • informatieavonden voor ouders/verzorgers en familie en naasten
  • gratis en vrijblijvende adviesgesprekken met jongeren en/of ouders/verzorgers (zie contactblok onderaan de pagina)
  • webinars voor ouders/verzorgers over diverse thema's
  • praat- en doegroepen voor kinderen van verslaafde ouders (KOPP/KOV
  • voorlichting in de klas (aan docenten en/of leerlingen), over het signaleren van middelengebruik en/of game/gokgedrag 
  • voorlichting aan maatschappelijk werkers 
  • vroegsignalering lokaal op de agenda krijgen

Bekijk hier het cursus en training aanbod 

Voor professionals 

Werk je met jongeren/volwassenen en maak je je zorgen over thema's als vapen, lachgas, alcohol, (party)drugs, gamen of gokken? We komen graag langs om voorlichting te geven in bijvoorbeeld de klas (aan zowel docenten als leerlingen), de sportkantine of bij jou op werk. Ook bieden we een groot aanbod aan trainingen. Samen kijken we welk aanbod het beste past bij jullie vraag.

Vroegsignalering in jouw gemeente 

Dat doen we door aan te sluiten bij (bestaande) lokale netwerken. We leggen het belang van vroegsignalering uit. En samen bedenken we op welke plekken en in welke vorm voorlichting in die gemeente passend is. Dat kan bijvoorbeeld door bij een informatiemarkt te zijn, aan te sluiten bij een project rondom valpreventie voor ouderen, een straatvoetbaltoernooi voor jongeren of door een bijdrage te leveren aan een nieuwsbrief. 

FAQ preventie incl drugsinfoteam - vroegsignalering - unity

Vroegsignalering betekent het vroegtijdig herkennen van signalen die wijzen op mogelijk problematisch gebruik van alcohol, drugs, gamen en/of gokken. Denk dan aan het herkennen van veranderingen in gedrag of gezondheid. Het doel is om snel in te grijpen met preventieve maatregelen, zoals voorlichting of behandeling, om ernstiger problemen te voorkomen en de kans op herstel te vergroten. 

Drugsinfoteam.nl is onderdeel van Brijder Jeugd en Preventie. Op de website drugsinfoteam.nl kun je onder andere terecht voor informatie over verschillende soorten drugs, de effecten en risico's van drugsgebruik, de wet- en regelgeving rondom drugs, en advies over hoe je kunt stoppen met drugsgebruik. Daarnaast kun je ook persoonlijk advies en ondersteuning krijgen via een chat, telefoon of e-mail.

Unity is een vrijwilligersproject voor en door jonge mensen uit de dance scene. Op feesten en festivals geven zij informatie over de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van alcohol en andere drugs. Unity bestaat uit jongeren die getraind zijn in voorlichting geven over uitgaansdrugs. Ze gaan zelf ook uit, dus weten precies waar je het over hebt.

Lieke Ligthart, preventiedeskundige en projectleider Unity Noord-Holland: 'Kom je naar onze Unity-stand op een festival, dan kan je verschillende quizen doen om je kennis te testen over alcohol en drugs. De antwoorden die je geeft, is voor ons een aanleiding om het gesprek met je aan te gaan. Dat doen we altijd op een motiverende manier. We zeggen bijvoorbeeld niet dat je geen drugs moet gebruiken, maar geven je gerichte voorlichting over de werking, effecten en risico's van diverse middelen. De stand moet een veilige plek zijn voor festivalbezoekers om open en eerlijk het gesprek aan te gaan.'  

Unity heeft de erkenning ‘Goed onderbouwd’ van het Loket Gezond Leven van het RIVM. Daarmee is Unity de enige onderbouwde interventie die voorlichting verzorgt in het nachtleven.

Kijk op de site Unity.nl als je meer wilt weten over voorlichting in het uitgaansleven en waar ons Unity team binnenkort te vinden is.

Contact

Contact

  • Heb je een vraag over alcohol, drugs, gokken of gamen?
  • Maak je je wel eens zorgen over jezelf of over iemand anders?
  • Ben je een professional en wil je een voorlichting aanvragen? Of wil je overleg over casuïstiek of vroegsignalering?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: 088 - 358 22 60. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Of vul dit formulier in en wij beantwoorden je vraag zo snel mogelijk per mail.

Alle contactmogelijkheden