Alcohol

Alcoholverslaving

Alcoholverslaving

Veroorzaakt jouw alcoholgebruik problemen? Brijder helpt jou bij het herkennen en overwinnen van een mogelijke alcoholverslaving. We voorzien je van heldere informatie en ondersteunen je bij het kiezen van de juiste behandeling.

Wat is alcoholverslaving? 

Bij drankverslaving is er sprake van een lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Je krijgt last van fysieke ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt, bijvoorbeeld trillende handen of veel zweten. Ook heb je het idee dat je niet zonder drank kunt. Je denkt dat je alleen kunt ontspannen met alcohol, of je drinkt om problemen te vergeten. 

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Oorzaak van alcoholverslaving 

Wat is nu de reden dat jij worstelt met alcoholgebruik, terwijl iemand anders zonder problemen kan genieten van een drankje? De oorzaken van een verslaving: 

 • Erfelijkheid 
 • Persoonlijke omstandigheden, zoals een ziekte of aandoening 
 • Ingrijpende gebeurtenissen, zoals een scheiding of overlijden 
 • Invloed van sociale omgeving 

Ervaar jij problemen met het gebruik van alcohol?

Lees hier wat je zelf kunt doen

Feiten en cijfers over alcoholmisbruik 

Mensen met een alcoholprobleem krijgen vaker conflicten: relatieproblemen, schulden, moeilijkheden op het werk of tijdens de studie. Ook komen zij vaker in aanraking met de politie en justitie en spelen er mogelijk conflicten met familie, vrienden of buurtgenoten. 

 • Bij 70% van het uitgaansgeweld is er alcohol in het spel  
 • Alcoholgebruik verdubbelt de kans op een verkeersongeval 
 • Bij 5% van alle kankerdiagnoses is alcohol de oorzaak 
 • Veel alcohol drinken vergroot de kans op het krijgen van dementie 
 • Alcohol kan somberheid en depressie veroorzaken of verergeren

FAQ alcoholverslaving

Het valt je misschien op dat Brijder het woord ‘alcoholist’ niet gebruikt. Wij spreken liever over ‘mensen met een alcoholverslaving’. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar de woorden die we kiezen hebben impact. Aan de term ‘alcoholist’ kleven allerlei negatieve associaties, zoals: het is je eigen schuld of je doet het jezelf aan. Dat is heel onterecht. Verslaafd zijn aan alcohol is heel naar en kan iedereen kan overkomen. Het goede nieuws is: je kunt er met hulp ook bovenop komen. We willen mensen aanmoedigen om die stap te zetten. Daarom kiezen we neutrale woorden als we over verslaving praten.

Iemand met een alcoholvergiftiging heeft zo'n hoge concentratie alcohol in het bloed dat hij of zij bewusteloos of zelfs in coma kan raken. Andere symptomen van een alcoholvergiftiging zijn onder andere: ernstige verwardheid, braken, onregelmatige of trage ademhaling en ogen die wegdraaien. 

Bij hoeveel promillage een alcoholvergifiting?

Het ligt aan een aantal factoren hoeveel iemand moet drinken om een alcoholvergiftiging te krijgen. Bijvoorbeeld aan leeftijd, gewicht, geslacht en of iemand een ervaren drinker is. Zo kunnen jongeren al bij een promillage van 1,7 een alcohovergifiting krijgen. Een volwassene kan bij een promillage van 4 bewusteloos raken en vanaf 5 promille is de kans dat iemand in coma raakt zeer groot. 

Stoppen of minderen is voor iedereen mogelijk, ongeacht de leeftijd. Ook als je ouder bent, is het zinvol om je drankgebruik aan te pakken. Na je 50e vertraagt je stofwisseling en wordt alcohol langzamer afgebroken. Blijf je veel drinken, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid. Val je vaker dan normaal? Ben je soms vergeetachtig? Voel je je vaak somber of slaap je slechter? Misschien denk je in eerste instantie dat het door jouw leeftijd komt, maar je klachten kunnen ook te maken hebben met je alcoholgebruik. 

Ja! Het drinken van weinig alcohol is al giftig voor de foetus met mogelijk zelfs ernstige en levenslange consequenties. Drinken tijdens de zwangerschap kan leiden tot:

 • Een miskraam of doodgeboorte 
 • Een vroeggeboorte/verkorte zwangerschapsduur 
 • Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) 

Al in de eerste weken van de zwangerschap bereikt alcohol de foetus. Als je drinkt, drinkt jouw baby dus ook. De foetus kan de alcohol moeilijk afbreken waardoor zenuwcellen worden aangetast. Hoe eerder en hoe meer je drinkt en hoe meer je in één keer drinkt, hoe groter de kans op schade van het ongeboren kind. 

Mensen die overmatig alcohol drinken, lopen een grote kans op een tekort aan vitamine B1 (Thiamine). Bij chronisch alcoholgebruik kunnen deze tekorten ernstige en blijvende gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. Het is daarom noodzakelijk om vitamine B1-supplementen te nemen. Lees meer over Vitamineadvies bij alcoholgebruik

Ja, dat kan. Brijder heeft een speciale afdeling in de kliniek voor Ouder & Kind. Hier krijg je hulp bij vragen over ouderschap en de mogelijke invloed van jouw verslaving op jouw kind(eren). Vragen die aan bod komen: 

 • Heeft mijn kind een verhoogde kans op een verslaving? 
 • Tijdens mijn zwangerschap heb ik verslavende middelen gebruikt, heeft dit gevolgen gehad voor mijn kindje? 
 • Hoe kan ik mijn kind iets verbieden als ik zelf niet altijd het goede voorbeeld geef?