Verslavingskliniek voor Ouder & Kind
Verslavingskliniek voor Ouder & Kind
Het verblijf
In de kliniek verblijf je in een groep van maximaal 11 cliënten op één unit, die bestaat uit een woonkamer, eetgedeelte, keuken en eigen slaapkamers met badkamer. Op de slaapkamers is voldoende ruimte voor zowel moeder als kind. Daarnaast is in de gezamenlijk ruimtes voldoende speelruimte voor de kinderen en zijn er ook boxen aanwezig.
De klinische behandeling
De klinische behandeling bestaat uit individuele gesprekken en groepstherapie. De groepstherapieën volg je samen met de cliënten van de unit waar je verblijft.
Aanmelden
Aanmeldingen kunnen alleen gedaan worden per mail door jouw regiebehandelaar. Voor vragen over aanmeldingen kan telefonisch contact worden opgenomen via: 088 358 22 71
Individuele therapie
Iedere cliënt heeft gesprekken met de individuele behandelaar. In deze gesprekken wordt het probleemgedrag besproken, geanalyseerd en er wordt een oplossingsstrategie bedacht. Onder probleemgedrag valt verslavingsgedrag (zoals het gebruik van middelen, gokken en gamen) en alle andere impulsieve en schadelijke gedragingen, bijvoorbeeld het aangaan van heftige conflicten of juist uit te weg gaan van je gevoel. Het oefenen van het nieuwe gedrag is daarbij belangrijk, maar ook moeilijk. Er zijn vaak allerlei belemmerende factoren. Ook hieraan wordt in de individuele therapie aandacht besteed.
Daarnaast wordt er tijdens de individuele therapie gekeken wat jij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij contacten met externe partijen zoals Veilig Thuis. Of een VIPP-SD videotraining tussen ouder en kind om de hechting te bevorderen. Mocht er sprake zijn van trauma gerelateerde klachten, kan je naast je individuele DGT-behandeling een traumabehandeling te volgen, bijvoorbeeld EMDR.
Groepstheraphie
Verdeeld over de week worden verschillende groepsbehandelingen gegeven, groepen waar alleen de ouder aan deelneemt maar ook groepen voor ouder en kind samen:
Denk daarbij aan:
- DGT- vaardigheidstraining
- Mindful Ouderschap
- Groepspsychotherapie
- Ouderschapsgroep
- Hechting & Spel
- Hechting & Cognitie
Maar ook eenvoudige bezigheden zoals wandelen samen met je kind worden ingezet tijdens therapie momenten.
De behandeling richt zich op drie onderdelen:
De klachten en verslaving van moeder
De hechting tussen moeder en kind
De ontwikkeling van het kind
Begeleiding
Naast een individueel behandelaar heeft iedere cliënt een persoonlijk begeleider (PB-er). Met hem of haar werk je in een wekelijks gesprek aan meer praktische hersteldoelen, bijvoorbeeld ten aanzien van medicatiegebruik, hygiëne, financiële zaken, werk, of het aanpakken van somatische klachten.