XTC-verslaving

Heb je een XTC-probleem en wil je daarmee afrekenen? Lees meer over de risico’s en de symptomen van overmatig XTC-gebruik en ontdek wat Brijder voor je kan betekenen. 

Wat is XTC en is het verslavend? 

De naam XTC is afgeleid van het Engelse woord ‘ecstasy’. XTC bevat de werkzame stof MDMA. Het wordt meestal als pil geslikt, maar komt ook in de vorm van capsules, kristallen of als poeder. Je raakt aan XTC niet zo snel geestelijk of lichamelijk verslaafd, maar het kan wel moeite kosten om ermee te stoppen. Als je vaak gebruikt, dan bouw je een tolerantie op waardoor het minder impact maakt. De verleiding is groot om meer te gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. XTC valt onder harddrugs (lijst I van de Opiumwet). 

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van XTC? 

De grootste risico’s van XTC-gebruik zijn: 

 • Ziek, draaierig of misselijk worden 
 • Somber en leeg voelen na gebruik 
 • Oververmoeidheid 
 • Negatieve invloed op geheugen, concentratie en stemming (hoe vaker je gebruikt, hoe groter het effect) 
 • Oververhitting (door lang dansen en warme temperaturen) 
 • Slecht gebit (knarsetanden, bijt- of kauwbewegingen en minder speeksel aanmaken) 
 • Orgaanschade 
 • Afhankelijkheid (een avond zonder XTC is niet leuk meer) 
 • Watervergiftiging

Wat zijn de risico's van een watervergiftiging?

Door XTC komt er meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrij. Door dit hormoon kan je niet goed plassen, zodat het water in het lichaam blijft. Wanneer je veel water drinkt in korte tijd, terwijl het lichaam het niet kwijt raakt, kan je een watervergiftiging krijgen.  

Het is belangrijk om niet meer dan 1 glas water of fris per uur te drinken. Bij grote hoeveelheden water in combinatie met XTC, is risico op een watervergiftiging. Een watervergiftiging kan levensbedreigend zijn, omdat bij een teveel aan water, de cellen in de hersenen en in de longen kunnen opzwellen met mogelijk dodelijke gevolgen. 

Wat zijn de stoffen PMA of PMMA?

PMA en PMMA zijn gevaarlijke stoffen die soms in XTC-pillen voorkomen. De gevolgen voor de gezondheid kunnen groot zijn. Er zijn zelfs al meerder dodelijke slachtoffers gevallen. De effecten van PMA of PMMA lijken op MDMA (actieve stof in XTC), maar zijn veel gevaarlijker. Je voelt het effect namelijk pas veel later waardoor de kans bestaat dat je meer neemt dan de bedoeling is. Hierdoor is de kans op een overdosis groot. In de afgelopen jaren is PMA/PMMA al vaker aangetroffen in XTC-pillen. Aan de buitenkant kun je dat niet zien. Het is daarom belangrijk om bij twijfel je drugs te laten testen. Bij Brijder kun je hiervoor terecht bij een van onze testservices

Er worden wel vaker gevaarlijke stoffen ontdekt in drugs. Zo werden in juni 2022 2 levensgevaarlijke MDMA-vloeistoffen ontdekt bij testservice locaties. Via de Red Alert app blijf je op de hoogte van actuele waarschuwingen of het gebied van riskante drugs/stoffen. 

Symptomen van een XTC-verslaving 

XTC is niet zo snel verslavend. Wel komt het vaak voor dat mensen het uitgaan zonder middelen niet meer leuk vinden. Symptomen van een XTC-probleem zijn: 

 • Je mist werk of school vanwege je gebruik. 
 • Je gebruikt steeds meer en/of vaker om je goed te voelen.   
 • Minderen of stoppen lukt niet. 
 • Je vindt uitgaan zonder te gebruiken niet leuk. 
 • Je gebruikt om iets te vergeten of bepaalde situaties aan te kunnen. 
 • De hersteltijd na gebruik wordt steeds langer. 

XTC als partydrug

XTC valt onder de ‘partydrugs’, een verzamelnaam voor verschillende drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Partydrugs geven energie en zorgen ervoor dat je langer kan dansen of dat je het feesten langer vol kan houden. Ook geven ze een opgewekt gevoel. De meeste mensen gebruiken partydrugs zonder verslaafd te zijn. Je gebruikt af en toe op gelegenheden en houdt rekening met bijwerkingen.

Het gebruik van partydrugs kan ook uit de hand lopen. Problemen ontstaan meestal door:

 • per keer te veel gebruiken 
 • te vaak gebruiken (je bent verslaafd) 
 • verschillende drugs combineren 

Andere voorbeelden van partydrugs zijn bijvoorbeeld: cocaïne, ketamine, speed.

In behandeling bij Brijder

Bij Brijder verloopt een behandeling op een manier die bij jou past. Er zijn verschillende vormen voor een behandeling. Jouw behandelaar maakt samen met jou een plan op maat waar jij je prettig bij voelt.

Op de hoogte blijven?

Bekijk hier onze ervaringsverhalen, lees-, luister- en kijktips en het laatste nieuws.

Na gebruik klachten overgehouden?

Neem contact op met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs