Gamen en gokken / gedrag

Gedragsverslavingen zijn verslavingen aan bepaalde activiteiten of gedragingen die leiden tot een ongezonde afhankelijkheid en een verstoring van het dagelijks functioneren. De twee meest voorkomende vormen van gedragsverslaving zijn gokverslaving en gameverslaving. 

Op de volgende pagina's gaan we dieper in op gokverslaving en gameverslaving en bespreken we hun effecten en risico's, hoe je een gameverslaving herkent en geven we tips wat je zelf kunt doen.

Gokverslaving is een verslaving aan (online) kansspelen, zoals gokautomaten, poker en loterijen. Mensen met een gokverslaving kunnen het moeilijk vinden om te stoppen met gokken, ondanks de negatieve gevolgen voor hun financiën, relaties en mentale gezondheid.

Gameverslaving is een verslaving aan videogames. Mensen met een gameverslaving kunnen urenlang achter elkaar spelen, waardoor ze hun sociale leven, werk en gezondheid verwaarlozen. Gameverslaving kan ook leiden tot fysieke en psychische problemen, zoals slapeloosheid, depressie en angst.

Hulp bij verslaving

Als jij of iemand die je kent worstelt met een alcohol- en/of drugsverslaving, is het belangrijk om hulp te zoeken. Bij Brijder verloopt een behandeling op een manier die bij jou past. Liever eerst een laagdrempelig gesprek? Stuur dan een mail naar een van onze ervaringsdeskundigen. Ook kun je elke werkdag van 13.00 uur tot 17.00 uur via onze website chatten met een preventiedeskundige.

Let op:

Neem bij ernstige klachten of in spoedeisende situaties contact op met jouw huisarts of behandelaar. 

Zoek je hulp voor je kind? Brijder Jeugd bied ondersteuning aan ouders en opvoeders.

Wat kun je doen om verslavingsproblemen te voorkomen? Brijder Preventie helpt je graag.