Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

16 januari 2018

200+x+200+energiedrankjes.jpg

Er komt een onderzoek naar de gezondheidseffecten van energiedrankjes. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid maandagavond laten weten. Het onderzoek focust zich op de gezondheidseffecten van de combinatie van suiker en cafeïne op kinderen en jongeren.

Kinderartsen waarschuwen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat veel medische klachten van jongeren veroorzaakt worden door drankjes als Red Bull, Monster en Bullit. Het drinken ervan kan bij jongeren leiden tot rusteloosheid, vermoeidheid, slaapproblemen en zelfs hartritmestoornissen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18.

Waar leg je de grens?

Blokhuis begrijpt de zorgen over de drankjes, maar wil nog geen verbod invoeren. ,,Ik denk dat we moeten oppassen met allerlei verboden. Er zijn tenslotte nog veel meer producten op de markt waar cafeïne of suiker in zit. Waar leg je dan de grens?’’

Factsheet

Op de website Brijder Jeugd vindt u een factsheet met meer informatie over energiedrankjes en de gezondheidsrisico’s dieaan overmatige consumptie kleven.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.