Inzet ervaringsdeskundigen heeft toegevoegde waarde


"Je pakt de verslaving op een andere manier aan"

Bert is 49 jaar en is verslaafd geweest aan cocaïne. Hij is vader van drie kinderen bij drie verschillende vrouwen. Volgens hem komt dit door een  rumoerig leven in het verleden. Gelukkig heeft hij met alle drie een goed contact. Hij zet zijn ervaringskennis binnen Brijder in om cliënten te ondersteunen bij hun herstel.

Mensen helpen

Tijdens de groepsessies van zijn deeltijdbehandeling, kwam hij erachter dat hij graag mensen wilde helpen. Bert: "Ik voelde een enorme betrokkenheid bij de groep. Daar wilde ik iets mee doen, maar hoe en waar wist ik nog niet."

Bert volgde de driejarige opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg in Amsterdam. Hij liep verschillende stages waaronder bij het team in Hoorn en Den Helder. "Tijdens mijn opleiding en stages werd ik wederom bevestigd dat ik het heel fijn vond om mensen te helpen."

Thema's en hardlopen

Bert: "Naast mijn stage kreeg ik via mijn runningtherapeut de mogelijkheid om mijn rol als deelnemer om te zetten naar coach. De afgelopen twee jaar heb ik met haar gewerkt aan ‘seven mind running'. De idee is om thema's zoals ‘grenzen stellen' en ‘omgaan met trek' te vertalen naar oefeningen in het hardlopen."

Bert legt dit als volgt uit: "Als er zucht is naar een middel dan is er steeds een stemmetje in het hoofd dat zegt ‘ik wil meer, ik wil meer'. Dat stemmetje hebben we vertaald naar een oefening waarbij we cliënten een heuvel op laten lopen met mij daarnaast die steeds roept ‘harder, je kunt harder, je kunt nog harder'. Vaak komt de cliënt bekaf bovenop de heuvel. Cliënten gaan met onze hulp inzien dat die stem niet altijd influistert wat het beste is en dat je daar dus niet naar hoeft te luisteren. Het is mooi als cliënten dit langzaam gaan beseffen."

Dichterbij de cliënt

Na de afronding van zijn opleiding volgde Bert ook de cursus Inzet ervaringsdeskundigheid verslavingszorg (voorheen de WMEE-training). Nu is hij werkzaam als ervaringsdeskundige in Hoorn.

"Ik ben heel goed opgevangen door dit team. Mijn rol wordt als aanvullend gezien en ik word in al mijn bezigheden serieus genomen. De behandelaren en ik werken goed samen en vullen elkaar aan. Samen proberen we uit te zoeken waar de zere plek van de cliënt ligt. Omdat ik een andere taal spreek en het allemaal zelf heb meegemaakt, kom ik vaak dichterbij de cliënt te staan. Datgene wat niet wordt gezegd, wordt door mij gevoeld. Ik bedoel hiermee dat sommige mensen er nog niet aan toe zijn om te praten, maar dat ik het toch begrijp omdat ik weet wat er door iemand heengaat en waar de pijn zit."

Bewijs van herstel

Bert vertelt verder over wat volgens hem de voordelen zijn om ervaringsdeskundigen in te zetten tijdens een behandeling. "Naast dat ik de cliënt feilloos aanvoel, hem kan uitleggen welke stappen hij moet zetten en hem daarbij kan helpen, ben ik ook het bewijs dat er voor iedereen een mogelijkheid is tot herstel. Een mooi voorbeeld is dat ik laatst een cliënt sprak die onrustig was door de coke. Hij was steeds met zijn benen aan het trillen. Ik vroeg hem of hij zich kon voorstellen dat ik er ook zo bij gezeten had. Ik had meteen zijn aandacht. Of hij ook wilde weten wat ik gedaan heb om met dat getril te stoppen. Ik vertelde hem dat ik een week op de bank had gezeten om mijn benen onder controle te krijgen. Toen ik dit hem vertelde, zag je al meteen rust ontstaan. Dat hij wist dat je het onder controle kunt krijgen, was al geruststellend."

Nieuwe inzichten

"Je pakt de verslaving op een andere manier aan. Samen met de cliënt focus je je ergens op. In kleine stapjes geef je steeds nieuwe inzichten. Het werkt. Daarom wil ik ook graag helpen om ervaringsdeskundigheid breed in te zetten binnen Brijder en de kwaliteit te verhogen. Als we de verbinding met elkaar zoeken en vertrouwen in elkaar hebben, ben ik ervan overtuigd dat de scepsis die soms nog bestaat over ervaringsdeskundigen langzaam verdwijnt. "

Ontdek meer

Nieuws