Coaching vanuit eigen ervaring

Wijsheid komt niet alleen uit boeken. Laat je ondersteunen door iemand die weet hoe het voelt.

Een ervaringscoach heeft als cliënt of naaste zelf ervaren wat het is als de grond onder je voeten wegzakt, door ervaring met verslaving of psychiatrische problemen. Deze kennis wil de coach graag voor je inzetten.

Je bespreekt bijvoorbeeld:

  • Hoe bouw ik weer een betekenisvol leven op?
  • Wat betekent het om verandering aan te gaan?
  • Welke steun is belangrijk tijdens en na mijn behandeling?

Er is oog voor vooroordelen en hoe daarmee om te gaan en je vindt (h)erkenning voor jouw kwaliteiten en kwetsbaarheden.

Effect
Uit onderzoek blijkt dat de inzet van een ervaringscoach aan het begin van de behandeling zorgt voor veel betere therapietrouw.

Jouw omgeving
Ook belangrijke mensen uit jouw omgeving, zoals je partner, kunnen contact zoeken met een ervaringsdeskundige voor vragen of advies.


​​​​​​​Ervaringscoach Bert:
​​​​​​​“Omdat ik een andere taal spreek en het allemaal zelf heb meegemaakt, kom ik vaak dichter bij de cliënt te staan. Dat wat iemand niet zegt, voel ik toch. Ik bedoel hiermee dat sommige mensen er nog niet aan toe zijn om te praten, maar dat ik het toch begrijp, omdat ik weet wat je meemaakt en waar de pijn zit. Naast dat ik de cliënt goed aanvoel, de stappen kan uitleggen en daarbij kan helpen, ben ik ook het bewijs dat er voor iedereen een mogelijkheid is tot herstel.”

Alle ervaringscoaches binnen Brijder zijn getraind om hun eigen ervaring in te zetten en je zo goed mogelijk te steunen. Wil je zelf na jouw behandeling je ervaring inzetten om anderen te helpen? Bespreek de mogelijkheden bij Brijder.


Ervaringen

Fabian: “Ik heb een paar keer contact gehad via het e-consult. Ik wilde naar een feestje, waarvan ik wist dat er coke werd gebruikt. Ik dacht, na net afgekickt te zijn, best één keer te kunnen gebruiken. Niet dus. Dat werd me door die ervaringscoach wel duidelijk gemaakt.”

Dolores: “Als ik alleen ben, wil ik graag drinken, omdat ik me eenzaam voel. Ik wilde van een ervaringscoach graag weten hoe ik die leegte op kan vullen. Een paar nuttige tips helpen me nu door die, vooral moeilijke zondag, heen.”


Contact met e-consult
Je kunt persoonlijk afspreken of jouw vragen stellen aan een ervaringsdeskundige via een e-consult. Ga naar het e-consult 
Jouw e-consult gaat via e-mail. Je vraag wordt vertrouwelijk en zorgvuldig behandeld. Je krijgt meestal binnen drie werkdagen antwoord.


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar. Let op: niet alle behandelingen worden op elke vestging gegeven, je kunt hierover informatie krijgen op de vestiging bij jou in de buurt.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.