U onderzoekt uw negatieve gedachtes die leiden tot gevoelens en gedrag en leert deze gedachtes te veranderen.

Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat het denken aan een situatie of gebeurtenis leidt tot bepaalde gevoelens en gedrag. Deze gedachtes zijn vaak ongewenst, zoals ‘het lukt toch niet' of ‘vorige keer ging het ook al mis' en helpen u niet verder.

Tijdens de behandeling onderzoekt u kritisch deze negatieve gedachtes. Gesprekken en opdrachten, leren u negatieve gedachtes anders uit te leggen. U komt hierdoor uiteindelijk tot gedachten die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Dit heeft een positief effect op uw gevoelens en gedrag.

Geen alcohol of drugs
Omdat middelengebruik invloed heeft op hoe u naar dingen kijkt en wat u hierbij voelt, slaat deze behandeling het beste aan als u een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt.

Thuis
Een deel van de behandeling doet u thuis achter uw computer. Dit heeft als voordeel dat u minder bij uw behandelaar komt, maar altijd en overal samen met uw behandelaar aan uw behandeling kunt werken.

Ton kreeg gedragstherapie

Ton kreeg gedragstherapie. Hij begon met drinken, omdat hij bang was voor plotseling optredende aanvallen. Hij werd opgenomen in een kliniek om te ontwennen en startte daarna cognitieve gedragstherapie.

Ton: "Ik kwam er achter dat alcohol een plotseling optredende epilepsieaanval leek tegen te gaan. Toen is het drinken begonnen. De gesprekken bij de psycholoog heb ik als prettig en leerzaam ervaren. Vooral het luisterend oor naar mijn angsten. Ik moest een dagboek bijhouden wanneer ik angsten voelde en hoe ik hiermee omging. Zo leerde ik te kijken naar mijn eigen gedachten, te toetsen hoe ‘waar' mijn gedachten waren en hoe ik deze positief kon maken. Ik heb inzicht in mijn verslavingsgedrag gekregen en heb geleerd eerlijk te zijn. Als ik niet zo had zitten draaien over mijn alcoholgebruik, dan was ik misschien sneller geholpen. Voor mij werd duidelijk dat het heel normaal is om angst te hebben voor onverwachte situaties en dat alcohol hier geen oplossing voor is. Door de therapie leer je weer positieve dingen te zien. Ik vind het ook prettig te weten dat ik terug kan komen als het niet goed met me gaat of als ik een terugval krijg."

Spreekt deze therapie u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw behandelaar.