Cognitieve gedragstherapie bij somberheid of angst

U leert omgaan met negatieve gedachtes die u somber of angstig maken.

Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat het denken aan een situatie of gebeurtenis leidt tot bepaalde gevoelens en gedrag. Deze gedachtes zijn vaak ongewenst, zoals: ‘het lukt toch niet' of ‘vorige keer ging het ook al mis' en helpen u niet verder.

Tijdens de behandeling onderzoekt u kritisch deze negatieve gedachtes. Gesprekken en opdrachten, leren u negatieve gedachtes anders uit te leggen. U komt hierdoor uiteindelijk tot gedachten die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Dit heeft een positief effect op uw gevoelens en gedrag.

Geen alcohol of drugs

Omdat middelengebruik invloed heeft op hoe u naar dingen kijkt en wat u hierbij voelt, slaat deze behandeling het beste aan als u een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt.

Ervaring met de behandeling

Ton begon met drinken, omdat hij bang was voor plotseling optredende aanvallen. Hij werd opgenomen in een kliniek om te ontwennen en startte daarna cognitieve gedragstherapie.

Ton: "Ik kwam erachter dat alcohol een plotseling optredende epilepsieaanval leek tegen te gaan. Toen is het drinken begonnen. De gesprekken bij de psycholoog heb ik als prettig en leerzaam ervaren. Vooral het luisterend oor naar mijn angsten. Ik moest een dagboek bijhouden wanneer ik angsten voelde en hoe ik hiermee omging. Zo leerde ik te kijken naar mijn eigen gedachten, te toetsen hoe ‘waar' mijn gedachten waren en hoe ik deze positief kon maken. Ik heb inzicht in mijn verslavingsgedrag gekregen en heb geleerd eerlijk te zijn. Als ik niet zo had zitten draaien over mijn alcoholgebruik, dan was ik misschien sneller geholpen. Voor mij werd duidelijk dat het heel normaal is om angst te hebben voor onverwachte situaties en dat alcohol hier geen oplossing voor is. Door de therapie leer je weer positieve dingen te zien. Ik vind het ook prettig te weten dat ik terug kan komen als het niet goed met me gaat of als ik een terugval krijg."

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar.

Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.