Familie ervaringsdeskundigheid

Familie ervaringsdeskundigheid

Sommige afdelingen van de Parnassia Groep werken samen met een familie-ervaringsdeskundige (FED). Zij weten wat het is om een dierbare in zorg te hebben en hebben zich op basis van scholing ontwikkeld om hun ervaringsdeskundigheid in te zetten ten behoeve van anderen. De FED biedt in de eerste plaats een luisterend oor. Zo nodig adviseert en coacht zij/hij u hoe om te gaan met de situatie waarin u zich bevindt en ondersteunt u waar nodig.

Ik ben Edmée Joosse en werk als familie-ervaringsdeskundige bij Brijder verslavingszorg. Voordat ik deze functie kreeg, werkte ik als coördinator van Ervaringsdeskundigheid Brijder. Omdat ik merkte dat er weinig ondersteuning was voor familie en naasten en ik daar in mijn privéleven ook vaak tegen aan liep en loop, wilde ik iets doen met deze ervaring.

Iets over mijzelf: Ik woon samen met mijn twee jongste zoons van 9 en 11. Mijn oudste zoon van 16 heeft autisme en ADHD en woont sinds zijn 14e niet meer thuis. Zelf heb ik de diagnose ADD. In mijn omgeving heb ik onder andere te maken (gehad) met AD(H)D, autisme, verslavingen, Niet Aangeboren Hersenletsels, depressiviteit, burn-outs, rouwprocessen en psychotische aandoeningen. Door mijn ervaring als mantelzorger heb ik heel veel geleerd over de wegen die je kunt bewandelen om tot een oplossing te komen en weet ik dat een goede samenwerking tussen verschillende hulpverleners en partijen het beste resultaat geeft. Naar mijn idee is niks onmogelijk. Iedereen heeft altijd een keuze. U kiest misschien niet zelf uw omstandigheden, maar wel hoe u daarmee omgaat en in welke mate u uw leven erdoor laat bepalen.

Wilt u graag ondersteuning voor familie en naasten? Dan kunt u mailen naar preventie@brijder.nl of naar e.joosse@brijder.nl.