Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

Wat kan ik zelf doen?

Wat kan ik zelf doen?

  1. Informeer jezelf: volg een oudertraining of kijk een gratis webinar
  2. Ga het gesprek aan met je kind
  3. Praat met iemand van Brijder voor steun en advies

Cursus en webinars

Brijder Preventie organiseert cursussen en webinars speciaal voor ouders en opvoeders. 'Help, mijn kind kan niet zonder…' is een voorbeeld van een cursus die problematisch alcohol drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken bij kinderen aankaart.  

Bekijk de kalender voor een cursus of webinar bij jou in de buurt of online. 

Je kunt eerder gehouden webinars hier terugkijken: 

Praten met mijn kind 

Het is altijd zinvol om te praten met je kind over de problemen die thuis ontstaan. Een goede voorbereiding vergroot de kans dat het gesprek slaagt en dat jullie elkaar begrijpen. Hierbij enkele handvatten: 

  1. Zorg dat je jezelf als ouder goed informeert over middelen, gokken of gamen. Als je snapt waar je het over hebt, kun je rustiger met je kind praten. Kijk bijvoorbeeld eens op www.helderopvoeden.nl. Hier vind je informatie en tips over hoe je omgaat met opgroeiende kinderen en met alle verleidingen die ze tegenkomen.
  2. Kies een rustig moment om te praten. Probeer een open gesprek aan te gaan, waarbij je vooral vragen stelt, luistert en niet probeert te oordelen. De kans dat je kind meer vertelt, is dan groter. Probeer interesse te tonen in de ervaringen van je kind zonder daarbij het gebruik of gedrag goed te keuren. 
  3. Bespreek met je kind wat het verschil is tussen gebruik en misbruik of tussen leuk gamen en problematisch gamen, bijvoorbeeld. Wat vindt jouw kind hier zelf van?  
  4. Probeer niet te dreigen met straf. Geef duidelijk aan dat je je kind niet zal afwijzen als deze eerlijk vertelt over o.a. drugs, drinken of gamen. Het komt vaak voor dat kinderen die experimenteren van de schrik in de ontkenning schieten. Kom op een later (rustig) moment op het onderwerp terug. 

Soms lukt het niet om het gebruik of gedrag van je kind te begrenzen. Het loopt regelmatig uit de hand, bijvoorbeeld door onder invloed deelnemen aan het verkeer, slechte schoolprestaties, ruzies of agressief gedrag. Neem in dat geval contact op met Brijder Jeugd voor hulp en advies.

Contact opnemen