Medicatiepoli

Medicatie kan een belangrijk hulpmiddel zijn in het herstelproces van een verslaving. Op de medicatiepoli's van Brijder wordt daarom wekelijks medicatie verstrekt, zoals methadon en aversiemedicatie, aan een kleine groep cliënten. Dit is geen op zichzelf staande verstrekking, maar onderdeel van een uitgebreide en volwaardige behandeling. 

Methadon en Aversiemedicatie 

Op de medicatiepoli’s worden onder andere de volgende middelen verstrekt: 

  • Methadon: een synthetisch opiaat dat helpt bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen bij heroïneverslaving. Methadon biedt stabiliteit en creëert ruimte voor persoonlijk en maatschappelijk herstel. 

  • Aversiemedicatie: deze medicatie veroorzaakt onaangename reacties (zoals misselijkheid en hartkloppingen) bij alcoholgebruik, wat helpt om terugval te voorkomen. 

Naast methadon en aversiemedicatie kunnen ook vitamines, antipsychotica en antidepressiva worden verstrekt, afhankelijk van de behoeften van de cliënt. De medicatie wordt onder toezicht van een verpleegkundige ingenomen in een privacyvriendelijke ruimte.  

De behandeling 

De zorg stopt niet bij de medicatieverstrekking. Regelmatige gesprekken met cliënten vinden plaats om behandelwensen in kaart te brengen en de mogelijkheid te bespreken om medicatie op termijn af te bouwen. Dit proces kan intensief zijn en vraagt om een zorgvuldige begeleiding. 

Daarnaast worden lichamelijke check-ups uitgevoerd en wordt maatschappelijke ondersteuning geboden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe cliënten hun woning of werk kunnen behouden en waar nodig ondersteuning geboden bij financiële problemen. Indien nodig wordt een psychiater of verpleegkundig specialist ingeschakeld om psychische klachten, zoals somberheid, aan te pakken. 

Het doel is om cliënten niet alleen te ondersteunen in hun herstel, maar hen ook te helpen bij het opbouwen van een stabieler en gezonder leven. 

Ahmed

'Als ik de methadon niet neem, word ik onrustig en ga ik veel zweten'