Systeemgesprekken

Als jij en jouw naasten elkaar beter willen begrijpen of het contact met elkaar willen verbeteren.

Jouw omgeving heeft invloed op jouw gedrag. En jouw gedrag beïnvloedt ook weer mensen in jouw omgeving. Middelengebruik speelt daar vaak een belangrijke rol in. Vaak reageren jij en jouw omgeving steeds op dezelfde manier op elkaar, volgens vaste patronen. Hoe je denkt en hoe je je gedraagt hangt ook af van jouw afkomst, persoonlijkheid, karakter en religie.

De systeemtherapeut kijkt vanuit deze achtergrond naar jullie problemen en helpt het contact en de communicatie te verbeteren.

Systeemgesprekken gaan over:

  • het verbeteren van het contact tussen jou en jouw naasten

  • het doorbreken van vastgelopen patronen die tussen jullie zijn ontstaan


Systeemgesprekken zijn vaak een aanvulling op een andere behandeling.

Duur: 5 tot 10 gesprekken.

Geen alcohol of drugs
Omdat het gebruik van alcohol en drugs invloed heeft op hoe je naar dingen kijkt en wat je hierbij voelt, slaat deze behandeling het beste aan als je een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt.


Ervaring met de behandeling

Lisa is 46 jaar. Ze is gaan drinken toen haar man Martijn (50 jaar) thuis kwam te zitten na een zwaar auto-ongeluk. Dit leverde veel spanningen in hun relatie op, die haar onzeker en ongelukkig maakte. Systeemtherapie hielp hen.


Lisa: "Bij de therapie waren mijn man en ik betrokken. Mijn man vond dat ik egoïstisch was en niet moest klagen; ‘mij was toch niks overkomen'. Vooraf had ik eerst een gesprek met mijn systeemtherapeut om goed tot de kern van mijn probleem te komen. Niet alleen mijn problemen en gevoelens stonden centraal, maar ook die van mijn man. Door open met elkaar te praten, kregen we een veel beter beeld over elkaars denkwijze en gevoelens. Hierdoor kreeg ik meer begrip voor mijn man en hij voor mij. Heel veel negatieve gevoelens zijn nu verdwenen. Ik ben weer zekerder van mezelf en drink nu weer voor de gezelligheid. Ik ben wel een keer even teruggevallen, maar weet nu wat ik dan moet doen om de draad weer op te pakken. Blijven praten is daarin voor mij belangrijk."


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.