Medisch onderzoek bij middelengebruik

Om te weten wat de invloed van het gebruik van alcohol en drugs is op jouw lichamelijke gezondheid.

Als je alcohol, drugs of medicijnen gebruikt, is de kans groter dat je lichamelijke problemen krijgt. Na een medisch onderzoek weet je of dat bij jou zo is. Het onderzoek gaat vooral over ziektes en klachten die er kunnen zijn door middelengebruik. 

Een lichamelijk onderzoek gaat meestal over:

  • gewicht

  • bloeddruk

  • longen

  • hart

  • lever


Vaak is er aanvullend onderzoek zoals controle van jouw bloed en urine en soms een hartfilmpje (ECG).

Medisch onderzoek is soms nodig voor vervolgbehandelingen, bijvoorbeeld als je medicatie krijgt. Aan het eind van het consult bespreek je de uitslagen met de arts. Samen kijk je of er nog een volgende stap nodig is en soms krijg je advies over je gezondheid.

Ervaring met de behandeling

Mehmet, 49 jaar, drinkt al jarenlang te veel alcohol. Hij wil wel stoppen met drinken, maar het lukt niet goed. Hij heeft een eerste gesprek bij Brijder gehad over zijn behandelmogelijkheden. Omdat hij lichamelijke klachten heeft, zoals buikpijn, overgeven en soms ook koorts, krijgt hij eerst een afspraak met een arts. Die onderzoekt hem, zodat ze de ernst van zijn klachten kan inschatten en hem advies kan geven.

Mehmet: “Ik maakte me echt zorgen. Eerlijk? Ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik voelde me soms zo ziek. Dus ik wilde wel graag naar de dokter, maar ik was ook bang voor de uitslag. Ze onderzocht me en liet bloedonderzoek doen. Mijn lever bleek ernstig vervet. Gelukkig is daar nog wel iets aan te doen: stoppen met drinken. Dat is moeilijk, maar als ik dat doe, ga ik er niet dood aan. Dus het is aan de ene kant moeilijk, maar ook weer niet, want ik wil leven en mijn kinderen verder zien opgroeien. Daar wil ik alles aan doen. Ik heb binnenkort een afspraak met een verpleegkundige om een detox te bespreken. En daarna ga ik medicijnen gebruiken, dan word je ziek als je toch drinkt. Dat geeft rust, omdat je dan niet de hele dag bezig hoeft te zijn met wel of niet drinken. Je kán dan niet drinken. Ik geloof dat mij dat gaat helpen.“


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw behandelaar of huisarts.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.