Pagina kop - dossiers met online

Alcoholverslaving

Jonge+vrouw.jpg

Het hebben van een alcoholverslaving komt veel voor in Nederland. Cijfers lopen uiteen, maar naar schatting zijn tussen de 82.400 en 350.000 Nederlanders alcoholverslaafd. Daarnaast zijn rond de 1,4 miljoen Nederlanders zware drinkers én zijn 400.000 mensen tussen de 18 en 64 jaar 'probleemdrinkers'. Brijder helpt bij het overwinnen van jouw drankverslaving. 

Veel mensen met een alcoholprobleem schamen zich voor hun probleem. Bovendien zijn ze vaak bang dat ze opgenomen moeten worden in een afkickkliniek. Dat is bijna nooit nodig. Afhankelijk van jouw probleem kunnen enkele gesprekken je al helpen; kort als het kan, intensief wanneer nodig. Ook bieden wij online hulp. Meer weten over onze behandelingen? Doe de Keuzehulp

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Je raakt niet van de ene op de andere dag alcoholverslaafd. Er zijn veel mensen die regelmatig alcohol drinken zonder dat dit tot problemen of alcoholmisbruik leidt. Het ontwikkelen van een alcoholverslaving is vaak een jarenlang proces en naast een alcoholprobleem spelen andere factoren ook vaak een rol. Denk bijvoorbeeld aan:

  • erfelijkheid
  • persoonlijke omstandigheden
  • ingrijpende gebeurtenissen
  • sociale omgeving

Wanneer je zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk bent van alcohol spreken we pas van een alcoholverslaving.

Onderzoek heeft aangetoond dat alcoholisme een erfelijke factor heeft. Brijder heeft een apart programma voor verslaafde ouders en kinderen. Door erfelijke belasting hebben kinderen van wie een ouder veel drinkt namelijk meer kans op alcoholmisbruik.

Lichamelijke afhankelijkheid alcohol

Lichamelijke afhankelijkheid wil zeggen dat jouw lichaam gewend is aan alcohol en dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt. Het gaat bijvoorbeeld om symptomen als trillende handelen of veel zweten. Voor veel mensen zijn de lichamelijke ontwenningsverschijnselen zo vervelend dat ze om die reden weer beginnen met drinken.

Een ander lichamelijk effect is dat jouw tolerantie van alcohol verandert. Om in een roes te komen moet je steeds meer alcohol drinken, met alcoholmisbruik tot gevolg.

Geestelijke afhankelijkheid alcohol

Geestelijke afhankelijkheid wil zeggen dat je het idee hebt niet zonder alcohol te kunnen. Je denkt dat je alleen kunt ontspannen met alcohol, of dat je alleen gezellig en sociaal kunt doen wanneer je gedronken hebt. Of je gebruikt alcohol om (andere) problemen even te kunnen vergeten.

Door deze twee vormen van afhankelijkheid kan het zwaar zijn om jouw alcoholprobleem te overwinnen. Brijder biedt uiteenlopende behandelingen om jouw alcoholverslaving te overwinnen.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.