In het EO-programma 'Soep, sores en soelaas' loopt presentator Bert van Leeuwen 5 weken mee bij de Domus in Zwolle, een opvangplek van het Leger des Heils. Dit is de enige plek waar dak- en thuislozen met een verslaving nog terecht kunnen. Wat drijft de mensen die hier werken en wonen? Je ziet het in 'Soep, sores en soelaas'! 

Stabieler leven buiten de Domus

In de Domus in Zwolle wonen 34 mensen die vrijwel allemaal dagelijks drank en drugs gebruiken. Door deze mensen onderdak te geven, ontkomen ze aan de stress van het straatleven in de hoop dat ze hierdoor minder middelen gaan gebruiken, een stabieler leven krijgen en misschien zelfs wel een leven buiten de Domus. Bert van Leeuwen gaat met de bewoners het gesprek aan over hun verslaving en de ups en downs die ze hierdoor meemaken. 

In gesprek met bewoners en medewerkers

Bert spreekt onder andere met bewoner Dennie die met behulp van een ontwenningsmiddel, net van de alcohol af is. Maria hoopt binnenkort naar een afkickkliniek te gaan om een punt achter haar verslaving te zetten. En Frans is door gebruik van medicatie te veel aangekomen. Hij wil gaan sporten om af te vallen, maar houdt hij dat vol? Ook spreekt Bert met medewerkers van de Domus, zoals persoonlijk begeleider Jaap-Jan. Wat maakt dit werk zo waardevol voor hem? Schoonmaakster Diana wil graag woonbegeleider worden. En huismeester en ex-militair Enrico is na een burn-out terug in de Domus en zet de eerste stappen naar zelfstandig werken. Bekijk de afleveringen via de website van de EO. 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten