21 augustus 2023

De 10 meest verslavende drugs

Wat zijn de meest verslavende drugs en waarom zijn deze middelen zo verslavend? Er zijn een aantal factoren die maken dat een middel verslavend is. Bijvoorbeeld de manier van toedienen: roken en spuiten van drugs leidt sneller tot verslaving dan eten of slikken. Ook krijg je van de ene drug sneller ontwenningsverschijnselen dan de andere. In onderstaande lijst bespreken we, in willekeurige volgorde, de 10 meest verslavende drugs, de kenmerken van deze drugs en waarom het middel zo verslavend is.

Heroïne

Heroïne is een zeer verslavende opiaat die snel inwerkt op de hersenen. Het veroorzaakt een intens gevoel van euforie en ontspanning. Het probleem met heroïne is dat het niet alleen snel tot tolerantie leidt, waardoor steeds grotere hoeveelheden nodig zijn voor hetzelfde effect, maar ook tot ernstige ontwenningsverschijnselen wanneer iemand stopt met gebruiken.

Cocaïne/crack

Cocaïne en crack (de rookbare variant van cocaïne) zijn stimulerende middelen die het centrale zenuwstelsel stimuleren en het gevoel van zelfvertrouwen en energie versterken. Cocaïne is geestelijk zeer verslavend. Bij regelmatig gebruik heb je steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Als je stopt, dan kun je last krijgen van oververmoeidheid of depressiviteit. Het is verleidelijk om deze klachten op te heffen door opnieuw te gebruiken.  

Tabak/Nicotine

Nicotine, aanwezig in tabaksproducten, is een krachtige stimulerende stof die snel zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend werkt. Omdat je went aan nicotine, ga je steeds meer roken om hetzelfde effect te bereiken. Zo ontstaat er een nicotineverslaving (rookverslaving). Als je besluit te stoppen met roken, dan komt je lichaam in protest en krijg je ontwenningsverschijnselen, als spanning, gewichtstoename en slapeloosheid. 

Lachgas

Lachgas, officieel bekend als stikstofmonoxide, wordt vaak gebruikt als recreatieve drug vanwege de tijdelijke gevoelens van euforie en desoriëntatie die het middel veroorzaakt. Hoewel de fysieke afhankelijkheid laag lijkt te zijn, kan psychologische afhankelijkheid optreden. Tot 2023 was lachgas vrij te verkrijgen maar door de toename van verkeersongelukken en de ernstige gevolgen van overmatige lachgas gebruik (verlamming verschijnselen) is het per 1 januari 2023 verboden.

Alcohol

Hoewel alcohol een legaal en sociaal aanvaardbaar middel is, zijn de effecten zeer verslavend. Alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel en zorgt voor gevoelens van ontspanning. Bij drankverslaving is er sprake van een lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Je krijgt last van fysieke ontwenningsverschijnselen wanneer je niet drinkt, bijvoorbeeld trillende handen of veel zweten. 

Amfetamine (speed)

Amfetamine, ook wel bekend als speed, is een stimulerende drug die het centrale zenuwstelsel activeert. Het middel verhoogt de afgifte van dopamine, wat resulteert in een verhoogde energie, alertheid en zelfvertrouwen. De snelle opkomst van positieve sensaties kan leiden tot herhaaldelijk gebruik en uiteindelijk tot verslaving. De crash die volgt na het gebruik, samen met de opbouw van tolerantie, kan leiden tot een vicieuze cyclus van herhaaldelijk gebruik.

Benzo's (Benzodiazepines)

Benzodiazepinen (benzo’s) is een verzamelnaam voor slaap- en kalmeringsmiddelen. Artsen schrijven deze medicijnen onder andere voor bij angst, stress en slapeloosheid. Slaap- en kalmeringsmiddelen die grote risico's vormen voor een verslaving zijn: midazolam, temazepam, zopiclon, oxazepam en lorazepam Langdurig gebruik kan leiden tot tolerantie, afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om ermee te stoppen.

GHB

GHB (Gamma Hydroxyde Boterzuur) is een middel waar je snel afhankelijk van raakt. Bij dagelijks gebruik ben je in een paar weken tijd al verslaafd. Na twee tot drie uur begint GHB uit te werken en moet je alweer de volgende dosis gebruiken De hoeveelheid GHB die je nodig hebt voor een prettig effect ligt dicht bij een overdosering, met ‘out gaan’ tot gevolg. Plotseling afkicken van GHB is risicovol, want de ontwenningsverschijnselen kunnen zeer heftig en zelfs levensbedreigend zijn. Wij adviseren dan ook om alleen onder medische begeleiding te stoppen. 

Cannabis

Cannabis, ook bekend als marihuana/wiet of hasj, bevat psychoactieve stoffen zoals THC die een ontspannen en euforisch gevoel kunnen veroorzaken. Hoewel fysieke afhankelijkheid minder vaak voorkomt dan bij sommige andere drugs, kan regelmatig gebruik psychologische afhankelijkheid tot gevolg hebben. Een cannabisverslaving ontstaat geleidelijk en gaat bij het roken van joints vaak samen met een nicotineverslaving. Te veel blowen heeft uiteindelijk negatieve gevolgen. Naast problemen op het gebied van relaties, werk en financiën, kun je psychische of lichamelijke klachten ontwikkelen.

Ketamine

Ketamine is oorspronkelijk een narcosemiddel dat gebruikt werd in de (dier-)geneeskunde. Door de hallucinerende werking wordt het middel nu als drug gebruikt. Ketamine is geestelijk verslavend. De roes wordt prettig ervaren en smaakt naar meer. Bij regelmatig gebruik bouw je ook een tolerantie op. Dat betekent dat je telkens meer moet gebruiken voor hetzelfde effect. Te veel ketamine gebruik kan uiteindelijk leiden tot onder andere psychoses en ernstige blaasproblemen. 

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten