Thuis ontgiften

U ontgift thuis van alcohol, drugs, medicijnen met medische begeleiding.

Ontgiften (detox) is het afvoeren van giftige stoffen door uw lichaam. Giftige stoffen zitten in uw lichaam door het gebruik van alcohol, drugs of verslavende medicijnen. Wanneer u hiermee stopt ontstaan er soms ontwenningsverschijnselen, zoals:

  • trillen
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • toename van trek in het middel

Medische begeleiding

Als u wilt stoppen met het gebruik van verslavende middelen zoals alcohol, drugs of medicijnen, dan is het wenselijk, of soms zelfs noodzakelijk dat u daarbij medisch begeleid wordt. Een verslavingsarts en verpleegkundigen behandelen u dan. U krijgt onder andere uitgelegd hoe uw lichaam kan reageren tijdens het ontgiften en hoe u hiermee om kunt gaan. Soms krijgt u tijdelijk medicijnen om de ontwenningsverschijnselen te verzachten.

Individueel of groep

U kunt individuele begeleiding krijgen bij het thuis ontgiften of u wordt in een groep begeleid. Na het individuele- of groepsgesprek gaat u gewoon naar huis tot de volgende afspraak.

Ervaring met de behandeling

Haar omgeving, maar ook Jeanette (36 jaar) zelf, merkte dat ze steeds meer ging drinken. Om te ontgiften volgde ze een groepsbehandeling vanuit huis. Het geleerde kon ze thuis meteen in de praktijk brengen.

Jeanette: "Ik vind het wel prettig om mijn ervaringen te delen met mensen die begrijpen waar je het over hebt. Maar de groep kwam voor mij wel wat snel. De stap van aanmelden naar groepstherapie is erg groot. Gelukkig heb ik ook nog enkele individuele gesprekken met mijn begeleider, al zijn deze wel kort. Een detox in een kliniek zou voor mij echt een te grote stap zijn geweest. Het voordeel van thuis ontgiften is dat je het geleerde meteen in praktijk gaat uitvoeren. Al heb ik nog wel de neiging om etentjes en feestjes te vermijden. Ik heb toch het gevoel dat iedereen mij in de gaten houdt. Maar dat gevoel zal nog wel slijten."

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar. Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.