Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

Detox

Detox

Een detox is de start van je behandeling. Dit houdt in dat je volledig afkickt van verslavende middelen zoals alcohol, GHB, cannabis en/of medicijnen. Dit kan meestal in je eigen omgeving, maar we bieden ook medische begeleiding in onze detoxklinieken.

Wat is detoxen? 

Detoxen wordt ook wel detoxificatie, ontgiften of afkicken genoemd. Als je ineens stopt met het gebruik van middelen (alcohol- en/of drugs) kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals trillen, somberheid, slapeloosheid, hoofdpijn en hartkloppingen.  

Waar kan ik afkicken? 

Ontgiften kan meestal in je eigen omgeving. Tijdens deze periode begeleiden we je; dit kan zowel individueel als in groepsverband. Als er medische ondersteuning nodig is of andere redenen waardoor thuis afkicken niet mogelijk is, kan je ook terecht in een van onze klinieken in Den Haag, Alkmaar en Hoofddorp. Jongeren van 12 tot 23 jaar kunnen terecht in de jeugdkliniek Mistral van Brijder Jeugd. In het intakegesprek bepaal jij samen met je behandelaar welke manier van ontgiften het beste bij jouw situatie past. 

Let op! Ben je verslaafd aan GHB? Dan adviseren we dringend om in de kliniek te ontgiften. Afkicken van GHB is risicovol en je hebt hierbij goede begeleiding nodig.

Lees hier meer over afkicken van GHB

Wat gebeurt er na de detox? 

Tijdens de detox zet je de eerste stappen naar je herstel, maar een detox is geen volledige behandeling. Je vervolgbehandeling vindt ambulant of in de kliniek plaats. Hier ga je aan de slag met de behandeldoelen die je samen met je behandelaar hebt opgesteld. 

FAQ detox

De middelen die je gebruikt en de hoeveelheid, bepalen hoe lang een detox duurt. Denk hierbij aan 1 tot 3 weken. Hieronder vind je een indicatie per middel. Let op: dit zijn enkele (medische)richtlijnen, elk lichaam reageert anders op een detox, dus pin je niet vast op de onderstaande informatie.

  • Alcohol en cocaïne: 1 week 
  • Cannabis: 2 weken 
  • Opiaten, GHB en benzodiazepinen: 3 weken 

In de kliniek krijg je 24 uur per dag begeleiding, waardoor er voortdurend ingespeeld kan worden op hoe je je voelt. Je volgt een dagprogramma met verplichte groepsbijeenkomsten. Het kan zijn dat je een aangepast programma gaat opstellen samen met je persoonlijk begeleider (pb’er). Dit is iemand van het behandelteam die jouw persoonlijke hulplijn is. Met deze pb’er ga je onderzoeken wat er nu precies aan de hand is en wat de mogelijkheden/belemmeringen zijn. Ook bespreek je de doelen die je wilt bereiken. Je kijkt wat je zelf kan oppakken en waar je anderen voor nodig hebt. De afspraken die jullie hierover maken, worden vastgelegd in een behandelplan. Het behandelplan dat je met je pb’er gemaakt hebt, wordt een keer per week besproken om zo goed mogelijk je ontwikkeling te kunnen blijven volgen.  

Ja! In de Mistral kliniek van Brijder kunnen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar terecht met verslavingsproblemen. Je wordt hier in een veilige omgeving en onder medische begeleiding geholpen met het ontgiften van verslavende middelen. Ook leer je hier omgaan met gedragsverslavingen, zoals gamen en gokken. Als het nodig is kan een arts je medicijnen voorschrijven om je hierbij te ondersteunen. Het kan zijn dat je tijdens je opname merkt dat er meer aan de hand is dan alleen je verslaving. Samen met het team kijk je dan wat het probleem is en wat de mogelijkheden zijn voor verdere behandeling en/of onderzoek. Je krijgt de gelegenheid om tot rust te komen, lichamelijk aan te sterken en via een dagprogramma een gezonde structuur in je leven te brengen. 

Mistral is een besloten afdeling. Dit betekent dat de deur op slot is en je alleen onder begeleiding van het personeel naar buiten mag. Tijdens de opname kan je ook vrijheden opbouwen. Je mag dan zelfstandig naar buiten. 

Lees meer over Mistral en neem alvast een kijkje in de kliniek.

Als je in de kliniek wordt opgenomen om te ontgiften, dan kun je daar ook een psychodiagnostisch onderzoek laten doen. Bij zo’n onderzoek kijken we of er nog andere psychische problemen spelen naast je verslaving. Dit nemen we mee in je verslavingsbehandeling. Je hoeft hiervoor dus geen aparte behandeling te volgen. Lees hier meer over psychische problemen en verslaving.

Dat bepaal je zelf. Ga je thuis afkicken, dan bepaal je samen met je behandelaar wie jouw sociale vangnet is. Doe je een detox in de kliniek, dan word je gekoppeld aan een persoonlijk begeleider. Deze persoon kan jouw thuisfront of vertrouwenspersonen informeren hoe het gaat, maar alleen als jij dat wilt. Is jouw kind opgenomen in onze jeugdkliniek Mistral? Dan betrekken we je nauw bij het detoxproces van je kind.

CTA Wil je ontgiften van GHB?

Wil je ontgiften van GHB?

Afkicken van GHB is risicovol en je hebt hierbij goede begeleiding nodig.

Lees meer

CTA Waar kan ik ontgiften?

Waar kan ik ontgiften?

Kies uit klinieken in Den Haag, Alkmaar en Hoofddorp

Lees meer