Detox (ontgiften)

U ontgift van alcohol, drugs, medicijnen met medische begeleiding.

Wat is uw hulpvraag? Welke vorm van detox is passend bij uw situatie? Dat bespreekt u eerst. U krijgt uitleg over de verschillende vormen van een detox, zoals individueel of in een groep. Met steun uit uw omgeving kunt u meestal thuis ontgiften. Bij uitzondering is, altijd in overleg, een opname in een kliniek mogelijk. Bij voorkeur neemt u een naaste mee naar het eerste gesprek, zoals uw partner of een volwassen kind.


Na de detox
Een detox is onderdeel van een behandeling. Wat gaat u na de detox doen? Dat bespreekt u al voordat u aan de detox begint. Een stabiele thuisbasis die ondersteunt en meewerkt is erg belangrijk voor een succesvolle detox.


Ontwenning
Ontgiften (detox) is het afvoeren van giftige stoffen door uw lichaam. Giftige stoffen zitten in uw lichaam door het gebruik van alcohol, drugs of verslavende medicijnen. Wanneer u hiermee stopt, ontstaan er soms ontwenningsverschijnselen, zoals:

  • trillen
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • toename van zucht
  • verwardheid met hallucinaties
  • (epileptisch) insult


Medische begeleiding
Als u wilt stoppen met het gebruik van middelen, is het vaak nodig dat u medisch begeleid wordt. Soms krijgt u tijdelijk medicijnen om ernstige ontwenningsverschijnselen te voorkomen en anderen te verzachten. U krijgt uitgelegd hoe uw lichaam kan reageren tijdens het ontgiften en hoe u hiermee om kunt gaan.
 

Duur van detox in kliniek
Alcohol en cocaïne: 1 week
Cannabis: 2 weken
Opiaten, GHB en benzodiazepinen: 3 weken

Ervaring met de behandeling

Haar omgeving, maar ook Jeanette (36 jaar) zelf, merkte dat ze steeds meer ging drinken. Om te ontgiften volgde ze een groepsbehandeling. Het geleerde kon ze thuis meteen in de praktijk brengen.

Jeanette: "Ik vind het wel prettig om mijn ervaringen te delen met mensen die begrijpen waar je het over hebt. Maar de groep kwam voor mij wel wat snel. De stap van aanmelden naar groepstherapie vond ik erg groot. Gelukkig heb ik ook nog enkele aparte gesprekken met mijn begeleider, al zijn die wel kort. Een detox in een kliniek zou voor mij echt een te grote stap zijn geweest. Het voordeel van thuis ontgiften is dat je het geleerde meteen in praktijk gaat uitvoeren. Al heb ik nog wel de neiging om niet naar etentjes en feestjes te gaan. Ik heb toch het gevoel dat iedereen mij in de gaten houdt. Maar dat gevoel zal nog wel slijten."


Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar.
Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.