Waarom vapen kinderen zo veel, wat zijn de gevaren ervan, wie zit er achter de Nederlandse vape-lobby en wat kan de overheid doen? In de tweedelige serie De Hofbar van Powned gaat Rutger Castricum op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Aflevering 1: Vapen maakt jongeren verslaafd

In de eerste aflevering spreekt Rutger onder andere met Emil ’t Hart, voorzitter van Esigbond: de Nederlandse brancheorganisatie zelfstandige e-sigaretwinkels, -producenten en -importeurs. Ook gaat hij in gesprek met een vader en zoon over vapen. ‘Het is zo ontiegelijk verslavend dat het gewoon eng is’, vertelt de zoon in de uitzending. Inmiddels is hij gestopt met vapen. De politiek komt ook aan het woord over wat er nu gedaan wordt om vapen onder jongeren tegen te gaan en vooral: wat kan er nog meer gedaan worden. Een van de maatregelen is het verbod op de verkoop van smaakjes voor vapes, dat sinds 1 januari 2024 geldt.   

Bekijk aflevering 1

Lees ook:

Aflevering 2: Hoe steekt de vape-industrie in elkaar?

Als reactie op de eerste aflevering kreeg de redactie van De Hofbar bezoek van Koen Vissers, de eigenaar van e-sigaretgroothandel United Esmoking Group (UEG). Hij eiste dat de aflevering offline werd gehaald. In plaats daarvan maakte Rutger een tweede uitzending die de banden tussen UEG en de Esigbond aan tonen. De conclusie van Rutger: Koen Vissers staat aan het hoofd van dit vape-imperium en ‘is de man die bijna in zijn eentje de hele business draait.’ 

Bekijk aflevering 2

Aflevering 3: Vape-industrie heeft lak aan overheid  

In de derde aflevering praat Rutger met Wanda de kanter, longarts die al jaren strijdt voor een rookvrije generatie in 2040, over wat er nodig is om dit doel te bereiken. De redactie van Hofbar gaat zelf onderzoeken of het smaakjesverbod in de vape-industrie wordt nageleefd en of het verbod wel gehandhaafd is. De uitkomst zal je verbazen. Rutger gaat vervolgens in gesprek met demissionair staatssecretaris van volksgezondheid Maarten van Ooijen over het rookbeleid en zijn bevindingen. 

Bekijk aflevering 3

 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten