17 oktober 2023

Column: Stoppen is doorgaan!

Rookvrije zorg. Het klinkt als een mooi streven, maar het is ook een uitdaging die ons als verslavingszorginstelling flink op de proef heeft gesteld. Inmiddels zijn we bijna anderhalf jaar onderweg in dit avontuur, en blik ik terug wat deze tijd ons gebracht heeft, wat hebben we geleerd en waar staan we nu? 

Door: Sophie Koek, directeur bedrijfsvoering Brijder

Op 2 maart 2023 zetten we een grote stap in onze missie naar een rookvrije zorg. We maakten een belofte aan onszelf en aan onze cliënten: vanaf die dag mag er bij ons niet meer gerookt worden onder werktijd, op onze terreinen en tijdens het verblijf in onze klinieken. Een dappere en uitdagende stap in een wereld waar tabaksproducten op bijna elke hoek van de straat verkrijgbaar zijn. 

De gezondheidsrisico's van roken zijn algemeen bekend, maar de gewoonte zelf is behoorlijk hardnekkig. Hierdoor dreigt het een kat-en-muis spel te worden tussen cliënten en collega’s. We hebben geleerd dat open communicatie over dit onderwerp van onschatbare waarde is. We hebben een enthousiaste en ambitieuze werkgroep opgericht, bestaande uit collega's van verschillende afdelingen, die samen beleid ontwikkelt en met elkaar ervaringen delen. We bespreken wat goed gaat en waar we terugvallen zien. Want dit is een proces van vallen en opstaan!  

Het bespreekbaar maken van uitdagingen en het elkaar aanspreken zonder de sfeer te verzuren, is cruciaal. 

 

Onze collega's hebben zich met overgave ingezet voor het rookvrije beleid, maar soms dreigt de moed hen in de schoenen te zakken. "Je kan bezig blijven!" roepen ze soms uit frustratie. En dat klopt. Het is een voortdurende inspanning, maar we zijn vastberaden om door te gaan. Want stoppen is volhouden! Ik heb daarom deze doorzetters genomineerd voor de PG prijs (een prijs voor collega's van Parnassia Groep voor het meest innovatieve idee) van Parnassia Groep, omdat ze erkenning verdienen voor hun voortdurende inzet. 

Kortom: laten we doorgaan met vallen en weer opstaan, en samen blijven strijden voor een rookvrije zorg. Samen zetten we ons in voor ieders gezondheid, elke dag opnieuw. 

Sophie Koek, directeur bedrijfsvoering Brijder

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten