31 oktober 2023

Vapen: is deze trend nog te stoppen?

We zien er veel over in de media: vapen. Met name onder jongeren is de e-sigaret mateloos populair. Waar vapen eerst gezien werd als ‘gezonder’ alternatief voor roken of een middel om van roken af te komen, worden de gezondheidsrisico’s en -gevolgen van vapen meer en meer zichtbaar. Wat weten we nu over vapen en hoe voorkom je dat jongeren gaan vapen? Lees hieronder verder. 

De e-sigaret zoals we die nu kennen, werd in 2003 in China ontwikkeld. Zo’n 3 jaar later kwamen de eerste e-sigaretten op de markt. In de jaren die volgden, kwamen vapes nog relatief positief in de media. Zo zou vapen gezonder zijn dan het roken van sigaretten, omdat er geen teer of koolmonoxide in e-sigaretten zit. Voor sommige rokers bood vapen dan ook de uitkomst om te minderen of te stoppen met roken. 

Onderzoek naar gezondheidsrisico’s van vapen

Het positieve beeld van vapen is vooral de laatste jaren aan het verschuiven. We horen nu ook meer over de schadelijke stoffen die in e-sigaretten te vinden zijn, zoals nicotine, propyleenglycol en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen. Hoewel vapen volgens onderzoek inderdaad minder schadelijk lijkt dan het roken van sigaretten, is er naar de gezondheidsrisico’s van vapen op langere termijn nog maar weinig onderzoek gedaan. De onderzoeken die nu naar buiten komen, geven wel steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret zou kunnen leiden tot schade aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. In de onlangs gepubliceerde factsheet van het Trimbos-instituut vind je een uitgebreid overzicht van onder andere cijfers over het gebruik, impact op de (volks-)gezondheid en wet- en regelgeving. 

Vapen populair onder jongeren

Iets dat vooral zorgen baart, is de populariteit van vapen onder jongeren. Het Trimbos-instituut publiceerde begin oktober alarmerende cijfers: bijna net zoveel jongeren van 12 t/m 25 jaar vapen (21,7%) als roken (27,4%). En 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken óók maandelijks sigaretten. Er zijn dus steeds meer signalen dat vapen voor jongeren een opstap is naar het roken van sigaretten. Vooral de vele smaakjes (zoals fruit, snoep en toetjes) waren voor jongeren een reden om te beginnen met vapen. Per 1 januari 2023 geldt er een verbod op deze smaakjes. Verkooppunten mogen nog tot 1 januari 2024 hun voorraad verkopen. Vanaf die datum mogen vapes met een smaakje helemaal niet meer verkocht worden. 

Hoe voorkom je dat jongeren gaan vapen?

Maak jij je zorgen over het vape-gebruik van jouw kind? Of ben je docent en wil je het gebruik van e-sigaretten bespreekbaar maken in de klas? Brijder preventie gaat graag met je in gesprek. We gaan regelmatig langs op scholen om voorlichting te geven in de klas of organiseren informatieavonden op school voor ouders/verzorgers. Ook kunnen we adviesgesprekken inplannen met jongeren en/of ouders. Kijk ook eens een van onze webinars terug waarin we informatie over middelengebruik, uitgaan, gamen en/of gokken geven aan ouders/verzorgers. 


Lees ook: 

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten