Afkicken wiet

Behandeling verslaving en depressie

depressie+en+verslaving.jpg

Verslaving gaat vaak samen met andere problemen, zoals een depressie. Bij voorkeur pakken we deze problemen tegelijk aan. Zodat u onder één dak geholpen wordt en uw klachten snel verminderen. We hebben verschillende effectieve vormen van behandeling wanneer u zowel verslaafd als depressief bent.

Wat de beste behandeling is voor u hangt af van het volgende:

  • uw situatie
  • de ernst van de verslaving
  • de ernst van de klachten door de depressie
  • of medicatie goed werkt
  • uw wensen en mogelijkheden

We hebben verschillende effectieve vormen van behandeling voor als u verslaafd en depressief bent. We overleggen samen met u wat nodig is. Het doel van de behandeling is dat u leert om anders tegen dingen aan te kijken.

Mogelijk krijgt u aanvullend op uw behandeling een psychologisch onderzoek of psychiatrisch onderzoek om te begrijpen wat er precies met u aan de hand is. Als het nodig is helpen wij ook op het gebied van wonen, werken, leren en financiën.

Ervaring met verslaving en depressie

Ruben van Kreij is psycholoog bij Brijder in Purmerend. Hij behandelt mensen die verslaafd en depressief zijn. Van Kreij: 'Mensen denken bij behandeling van depressie vaak al snel aan medicijnen. In sommige (ernstige) gevallen is het inderdaad nodig om medicijnen voor te schrijven, maar in veel gevallen ook niet. Bij de meeste depressieve mensen is het effectiever om te kijken naar gedrag en naar de manier waarop zij tegen het leven aankijken.'

Symptomen van een verslaving en een depressie lijken veel op elkaar. Wanneer u, bijvoorbeeld door verslaving, weinig mensen meer ziet en uw hobby's heeft laten vallen, zijn er weinig dingen meer waar u vrolijk van wordt. Dat kan leiden tot een neerwaartse spiraal.

  • somber zijn
  • minder doen
  • nog somberder
  • nog minder doen

Een doel van de behandeling is dat u weer wat activiteiten gaat ondernemen. Dat doen we stapje voor stapje. Zo doorbreken we de neerwaartse spiraal.

Positievere kijk

Mensen met een depressie zijn erg gewend om te denken over wat er niet goed gaat, of over wat er mis zou kunnen gaan. Daarnaast zijn zij behoorlijk kritisch over zichzelf. Juist als u verslaafd bent, heeft u waarschijnlijk vaak te maken gehad met tegenslagen en kritiek. Dat helpt niet mee om een wat positievere kijk op het leven en uzelf te krijgen. Een doel van de behandeling is dan ook om te leren anders tegen dingen aan te kijken.

Depressieve klachten onder controle

Van Kreij: 'Ik hoor mensen nog wel eens zeggen: 'Een beetje praten, dat helpt toch niet?' Dat klopt niet. De behandelingen voor depressie die we gebruiken zijn uitgebreid onderzocht. Het zijn op dit moment de meest effectieve behandelingen. Veel mensen geven aan dat de depressieve klachten na tien tot vijftien sessies voldoende onder controle zijn. Er zijn verder aanwijzingen dat na een succesvol afgeronde behandeling de kans kleiner is dat de depressieve klachten terugkomen.'