Algemeen paginakop met kruimelpad zonder CTA

Verslaving en psychische problemen

Verslaving en psychische problemen

Gebruik je alcohol, drugs of medicatie om bijvoorbeeld depressie, angst of trauma te onderdrukken? Of heb je de diagnose ADHD of ADD gekregen? Een verslaving gaat vaak hand in hand met psychische problemen. Daarom richten we ons in de behandelingen bij Brijder altijd op verslaving én psychische gezondheid.

Wat is een depressie? 

Tijdens een depressie beleef je nauwelijks of geen plezier meer aan het leven. We spreken van een depressie als je minimaal 2 weken achtereen last hebt van de volgende symptomen: 

  • Sombere en neerslachtige stemming 
  • Minder of geen plezier beleven 
  • Slapeloosheid en weinig energie hebben 
  • Besluiteloos zijn 
  • Concentratieproblemen 
  • Schuldgevoel hebben 
  • Huishouden en sociale contacten verwaarlozen 
  • Terugkerende gedachten aan zelfdoding 

Verslaving en depressie 

Verslaving en depressie gaan vaak samen. Er zijn verschillende oorzaken. Soms zijn mensen depressief en gebruiken alcohol of drugs als zelfmedicatie om de somberheid te verminderen. Andere mensen raken verslaafd en ontwikkelen daardoor juist depressieve klachten. Genetische factoren en traumatische gebeurtenissen kunnen er ook voor zorgen dat je depressief en verslaafd raakt. 
 

Kenmerken van verslaving en depressie: 

  • In het begin kun je even ontsnappen aan pijn of verdriet door te drinken of gebruiken.  
  • Er ontstaat een vicieuze cirkel waardoor de depressie juist verergert.  
  • Als je weinig mensen meer ziet en geen hobby’s meer hebt, dan zijn er weinig dingen waar je vrolijk van wordt. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht. 

FAQ verslaving en psychische klachten

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via www.113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).  

Mensen met een verslaving hebben een verhoogd risico op gedachten aan zelfmoord, suïcidaal gedrag en overlijden door zelfdoding. Het gebruik van middelen kan een tijdelijk gevoel van rust geven, maar op lange termijn kan het gebruik van alcohol en/of drugs juist meer psychische klachten geven. Het is belangrijk om hulp te zoeken. 

Meestal niet. Als je verslaafd bent en psychische problemen hebt, dan pakken we deze problemen liefst tegelijk aan. Het doel is om je onder één dak te helpen. Mogelijk krijg je een aanvullend psychologisch of psychiatrisch onderzoek om te begrijpen wat er precies met je aan de hand is. Als het nodig is helpen wij ook op het gebied van wonen, werken, leren en financiën. 

De basis van onze behandelingen is cognitieve gedragstherapie hierbij focussen we ons naast het aanpakken van je verslaving ook op onderliggende psychische klachten. Je leert omgaan met negatieve gedachten, zelfkritiek en tegenslagen. Het doel van de behandeling is om te leren anders tegen dingen aan te kijken. 

Helemaal stoppen geeft in de meeste gevallen het beste resultaat. Maar dat is niet altijd haalbaar. Wij willen je mentale klachten én je gebruik aanpakken, maar misschien gaat dat voor jou te snel. We stemmen de behandeling daarom altijd af op jouw mogelijkheden en wensen. 

113

113

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via www.113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Verslaving en psychische problemen - wat is een angststoornis

Wat is een angststoornis? 

Angst is in principe een normale emotie. Door angst reageer je bijvoorbeeld goed op gevaar. Een angststoornis is iets heel anders. Het betekent dat je: 

  • Bijna altijd in angst leeft 
  • Niet meer goed kunt functioneren door de angst 
  • Situaties vermijdt die je beangstigend vindt 
  • Extreem angstig reageert op situaties die niet gevaarlijk zijn 

Verslaving en een angststoornis 

Het verzachten van je angstgevoelens is vaak de reden om alcohol, drugs of medicatie te gebruiken. Als je een beetje verdoofd bent, is het makkelijker om dingen te relativeren en durf je meer. 

Kenmerken van verslaving en een angststoornis: 

  • Het effect is tijdelijk, dus je gaat meer gebruiken of drinken. Maar de echte oorzaak van de angst verdwijnt niet. 
  • Je hebt het gevoel dat je niet meer kunt functioneren zonder het middel en bent ervan afhankelijk. 

Wat is ADHD en ADD? 

Heb je de diagnose ADHD gekregen, dan ervaar je problemen met concentratie, moeite met organiseren, stemmingswisselingen, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit. ADD is een subtype van ADHD. Mensen met ADD hebben vooral concentratieproblemen en zijn in mindere mate overbeweeglijk. 

Verslaving en AD(H)D 

AD(H)D gaat vaak gepaard met een gevoel van fysieke en/of mentale onrust. Alcohol en drugs kunnen ontspanning geven en lijken zo even iets op te lossen. Dit wordt ook wel zelfmedicatie genoemd. Verslaving en AD(H)D kan ook andersom ontstaan. Mensen die verslaafd zijn, hebben symptomen van AD(H)D jarenlang onderdrukt met alcohol of drugs. Als ze dan stoppen krijgen ze plotseling veel last van de symptomen. 

Kenmerken van verslaving en AD(H)D: 

  • Hoe meer spanning er is in je leven, hoe vaker je naar een middel grijpt om alles te kunnen vergeten. 
  • Als er mensen boos op je zijn, kan het fijn zijn daar even wat minder van te voelen door te gebruiken. 
  • AD(H)D kan impulsief gedrag veroorzaken, waardoor je sneller ‘ja’ zegt tegen drank of drugs. 
  • Verslavende middelen worden gebruikt als om zelfkritiek en tegenslagen te verzachten. 

Medicatie advies op maat

Medicatie advies op maat

Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Dan kun je bij de poli Farmacogenetica van Parnassia Groep terecht. Hier geven we een medicatie-advies op maat op basis van DNA. Lees meer over de poli, hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je je aanmeldt via onderstaande button.