Roken tijdens zwangerschap
Depressie en verslaving
Verslaving en depressie

Drugs of alcohol en depressie
Een combinatie van een depressie en een drugs- of alcoholverslaving komt vaak voor. Er zijn mensen die hun depressieve klachten verdoven met genotsmiddelen en daardoor een verslaving ontwikkelen. Zij gebruiken alcohol of drugs als een soort zelfmedicatie om hun somberheid te verminderen.
Andersom gebeurt het ook dat mensen door langdurig gebruik van bijvoorbeeld alcohol of cocaïne psychische klachten krijgen of dat deze klachten worden versterkt. Ook genetische factoren en een traumatische gebeurtenis kunnen ervoor zorgen dat beide aandoeningen tegelijk voorkomen. Binnen Brijder zijn we gespecialiseerd in het aanpakken van beide problemen.
Af en toe alcohol drinken om te ontsnappen aan pijn of verdriet hoeft niet tot problemen te leiden. Wanneer mensen vaak en in steeds grotere hoeveelheden gebruiken dan kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Eerst brengt alcohol verlichting, maar daarna verergert alcohol de depressie juist, waardoor opnieuw meer gedronken wordt. Een verslaving en een depressie versterken elkaar dus. Een onbehandelde depressie verhoogt de kans op terugval in verslaving, en een terugval kan weer leiden tot een zwaardere depressie.
Hulp bij zelfmoordgedachten
Wat is een depressie?
Tijdens een depressie ben je gedurende langere tijd op alle momenten van de dag neerslachtig. Je beleeft nauwelijks of geen plezier meer aan het leven. Daarnaast kenmerkt een depressie zich ook door andere symptomen. Deze moeten minstens twee weken aanwezig zijn. Een depressie heeft een grote impact op het dagelijkse leven.
Hulp bij verslaving en depressie
Het is belangrijk dat je hulp zoekt als je last hebt van een verslaving in combinatie met somberheid of een depressie. Brijder heeft veel ervaring met het behandelen van verslaafde mensen met een depressie. We helpen je om jouw verslaving én jouw depressie onder controle te krijgen. Doe de Keuzehulp, doorloop stellingen over middelengebruik en gokken én somberheid en kies zelf de behandeling die bij jou past.
Meld je aan voor een behandeling. Je kunt ook eerst een vrijblijvend gesprek hebben met een ervaringsdeskundige via het e-consult.