Roken tijdens zwangerschap

Verslaving en angst: behandeling

verslaving+en+angst.jpg

Een succesvolle behandeling van jouw verslaving zorgt er meestal nog niet voor dat angstklachten verminderen. En een geslaagde behandeling van alleen jouw angstklachten helpt niet om de zucht naar alcohol, drugs of benzo's te laten verdwijnen. Bij Brijder pakken we daarom bij voorkeur de verslaving én de angststoornis aan.

Helemaal stoppen met gebruiken geeft in de meeste gevallen het beste resultaat. Maar dat is niet altijd haalbaar. Wij willen jouw angst èn jouw gebruik aanpakken, maar misschien gaat dat voor jou te snel. We stemmen de behandeling af op jouw mogelijkheden en wensen. We overleggen met jou:

  • wat we doen
  • waarom we dat doen
  • hoe we dat doen

Effectieve angstbehandeling

Ingeborg Boon is GZ-psycholoog in Haarlem. Zij heeft al veel cliënten met een angststoornis behandeld: "Het behandelaanbod voor angstklachten bestaat altijd uit cognitieve gedragstherapie. Daarvan weten we dat het effectief is. De crux is dat het aangaan van hetgeen cliënten vrezen hen van de angst en gespannenheid af helpt. We gaan dus aan de slag met het stoppen met vermijden. Door het vermijden doen veel cliënten niet meer wat zij voorheen deden. Op werkgebied en in hun vrije tijd. Daardoor zijn veel cliënten vaak ook somber geworden.

Ik maak in de behandeling van angstklachten ook vaak gebruik van EMDR. Ik geef opdrachten mee voor thuis. Als mensen daar actief mee aan de slag gaan, merken ze dat de behandeling echt werkt. Dan nemen de angstklachten af. De methode EMDR bij angstklachten is effectief."