Roken tijdens zwangerschap

Verslaving en angst

verslaving+en+angst.jpg
Heb je een angststoornis? En gebruik je teveel alcohol, drugs, slaapmedicatie of kalmeringsmiddelen (benzo's)? Je bent niet de enige. Eén op de 5 mensen met een angststoornis heeft ook een verslaving. Vaak is het verzachten van angstgevoelens een reden om alcohol, drugs of benzo's te gaan gebruiken. Het gebruik neemt toe. Zo ontstaat een verslaving naast jouw angststoornis.

Wat is een angststoornis?

Angst is een normale emotie. Door angst reageer je bijvoorbeeld goed op gevaar. Een angststoornis betekent:

  • bang zijn terwijl er geen gevaar is
  • bang zijn voor de angst
  • situaties vermijden die beangstigend zijn
  • extreem angstig reageren op situaties die niet erg gevaarlijk zijn
  • last hebben van angst

Alcohol en angst

Voor mensen met een angststoornis kan alcohol een effectief middel lijken om met de angst om te gaan. Alcohol heeft een verdovend effect waar je het angstige gevoel tijdelijk dempt. Als je een beetje verdoofd bent, is het makkelijker om dingen te relativeren en durf je bijvoorbeeld meer.  Maar alcohol helpt maar even en de oorzaak van de angst verdwijnt niet.

Hulp bij angst en verslaving

Je kunt hulp krijgen bij het leren omgaan met jouw angst en jouw verslaving. Het alleen behandelen van de angststoornis is niet genoeg om de zucht naar alcohol, drugs of benzo's te laten verdwijnen. En het behandelen van de verslaving helpt niet om de angst te verminderen. Brijder helpt je om jouw angst én jouw verslaving onder controle te krijgen. Daar zijn al veel mensen in geslaagd. Doe de Keuzehulp en kies zelf welke behandeling bij jou past.