Cognitieve gedragstherapie bij somberheid of angst

Je leert omgaan met negatieve gedachtes die je somber of angstig maken.

Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat het denken aan een situatie of gebeurtenis zorgt voor bepaalde gevoelens en gedrag. Deze gedachtes, zoals: ‘het lukt toch niet' of ‘vorige keer ging het ook al mis', zijn vaak ongewenst en helpen je niet verder.

Tijdens de behandeling onderzoek je deze negatieve gedachtes. Gesprekken en opdrachten leren je negatieve gedachtes anders uit te leggen. Je komt hierdoor uiteindelijk tot gedachtes die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Dit heeft een positief effect op jouw gevoelens en gedrag.

Duur: 5 tot 12 afspraken, meestal 1 keer per week.

Geen alcohol of drugs
Als je alcohol drinkt of drugs gebruikt, heeft dat effect op hoe je naar dingen kijkt en wat je hierbij voelt. Deze behandeling werkt daarom het beste als je een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt.
 

Meer informatie
Filmpje over het verschil tussen een dip en een depressie:Film (31 minuten) over hoe een angststoornis voelt: https://youtu.be/kYE5TD5URKw

Ervaring met de behandeling

Thomas, 38 jaar, begon met drinken, omdat hij bang was voor plotselinge paniekaanvallen. Hij werd opgenomen in een kliniek om te ontwennen en begon daarna met cognitieve gedragstherapie.

Thomas: "Ik kwam erachter dat alcohol een onverwachte paniekaanval leek tegen te gaan. Toen is het drinken begonnen. De gesprekken bij de psycholoog vond ik prettig en leerzaam, vooral het luisterend oor naar de verhalen over mijn angsten. Ik moest een dagboek bijhouden wanneer ik angsten voelde en hoe ik hiermee omging. Zo leerde ik kijken naar mijn eigen gedachtes, te toetsen hoe ‘waar' mijn gedachtes waren en hoe ik deze positief kon maken. Ik heb inzicht in mijn verslavingsgedrag gekregen en heb geleerd eerlijk te zijn. Als ik niet zo had zitten draaien over mijn alcoholgebruik, dan was ik misschien sneller geholpen. Voor mij werd duidelijk dat het heel normaal is om angst te hebben voor onverwachte situaties en dat alcohol hier geen oplossing voor is. Door de therapie leer je weer positieve dingen te zien. Ik vind het ook prettig te weten dat ik terug kan komen als het niet goed met me gaat of als ik een terugval krijg."


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.