Hoe hobbelig en zwaar het pad naar herstel ook was, Maarten Dammers wil in zijn boek Ik ben Maarten en ik ben verslaafd vooral een boodschap van hoop meegeven aan lezers. Want herstel van een verslaving ís mogelijk. Lees meer over het boek!

Rond zijn 13e dronk Maarten al zijn eerste biertje; de liefde voor middelen ontstond vrijwel meteen. In de jaren die volgden, verloor Maarten zich compleet in zijn drank- en drugsgebruik. Hij onderneemt meerdere pogingen om te stoppen. Zo wordt hij ook regelmatig opgenomen bij Brijder in Alkmaar. Hoewel het hem in eerste instantie wel lukt om clean te worden, lukt het hem niet om clean te blíjven. 

‘Drank en drugs liepen 42 jaar als een rode draad door mijn leven; altijd meer, nooit genoeg. Machteloos, mateloos en oneindig verdwaald!’ 

Impact op familie en naasten

Ondertussen gaat niet alleen Maarten, maar ook zijn familie en vrienden eraan onderdoor. De impact van zijn verslaving zie je ook terug in de documentaire: Papa is verslaafd. In de docu vertellen zijn vrouw, kinderen en stiefkinderen open en eerlijk over de moeilijke tijd die ze door zijn verslaving hebben doorgemaakt.

Meer over de docu

Boodschap van hoop

De verwoestende kracht van zijn verslaving, op zichzelf en zijn omgeving, komt ook in het boek naar voren. Ook vertelt Maarten meer over zijn verslaving aan drank en drugs en zijn eindeloze zoektocht naar quick fixes.

‘Het is een verhaal van veertig jaar vol hoogmoed, dansend op de vulkaan, een leven leidend dat onverbiddelijk moest eindigen op straat.’

Maar de boventoon in het boek voert zijn boodschap van hoop. Maarten hoopt met Ik ben Maarten en ik ben verslaafd een brede doelgroep aan te spreken om te inspireren en te motiveren. Of je nu verslaafd of in herstel bent, professional in de verslavingszorg, familie of naaste van iemand met een verslaving of iemand die meer wil weten over verslaving; het verhaal van Maarten raakt iedereen. 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten