Of je nu zelf worstelt met verslaving, iemand kent die ermee te maken heeft of gewoon geïnteresseerd bent in dit onderwerp, onderstaande 5 podcasts bieden je allemaal waardevolle informatie en perspectieven. Het beluisteren van deze podcasts kan helpen om begrip te vergroten, stigma's te doorbreken en een weg naar herstel en vrijheid te vinden.

Wat kan er nou gebeuren

In deze openhartige podcast gaan Reda Saleh en Najib Amhali in gesprek over de gevaren van drugsgebruik en de impact ervan op het dagelijks leven. Ze delen persoonlijke verhalen, ervaringen en inzichten om luisteraars bewust te maken van de mogelijke consequenties van verslaving.

Luister de podcast

Eerlijk over alcohol

Eerlijk over alcohol is een podcast van presentator Koos van Plateringen die zich richt op het onderzoeken en bespreken van de relatie tussen mensen en alcohol. Experts en ervaringsdeskundigen komen aan het woord om de complexe aspecten van alcoholgebruik, de gevolgen ervan op de gezondheid en manieren om een gezonde relatie met alcohol te ontwikkelen, te bespreken.

Meer info en luisteren

De macht van de benzo's

Deze podcast van Françoise Mittertreiner werpt licht op de wereld van benzodiazepines, ook wel bekend als "benzo's". Experts en ervaringsdeskundigen bespreken de gevaren en uitdagingen van het gebruik van deze medicijnen, de risico's van afhankelijkheid en de complexiteit van het afbouwen van benzo's.

Meer info en luisteren

Van verslaving naar vrijheid

Van verslaving naar vrijheid is een inspirerende podcast van René van Collem waarin mensen die hun verslaving hebben overwonnen hun persoonlijke reis delen. Ze vertellen openhartig over de obstakels die ze hebben overwonnen, de hulpbronnen die hen hebben geholpen en de transformatie die ze hebben doorgemaakt om een leven in vrijheid te bereiken.

Beluister de podcast

Wat wil je drinken

Deze podcast van oud Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk en detox-coach Jacqueline van Lieshout werpt een kritische blik op onze drinkcultuur en stelt de vraag waarom alcohol zo'n prominente rol speelt in onze maatschappij. Gasten delen hun perspectieven over de sociale druk rondom drinken, de rol van alcohol in verschillende gemeenschappen en alternatieven voor de dominante drinkcultuur. 

Beluister de podcast

 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten