Herkenning en erkenning: voor veel mensen die worstelen met een verslaving héél belangrijk. Het lezen van een ervaringsverhaal kan hierbij helpen, maar ook (waargebeurde) films en documentaires kunnen inzicht geven in het leven met én herstel van een verslaving. Daarom hebben we 5 filmtips over verslavingen voor je verzameld! 

Afblijven

De film Afblijven is alweer 17(!) jaar oud, maar daardoor niet minder relevant. De verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee gaat over Melissa, een heel gewoon meisje dat graag wil dansen in een videoclip om beroemd te worden. En die droom kan uitkomen als Melissa auditie mag doen. Maar haar onzekerheid zit haar in de weg. Iets waar Jim, een wat oudere danser, wel iets op weet: xtc. Die ene keer mondt uit in een verslaving als Melissa wordt aangenomen voor de clip en Jim haar steeds vaker drugs aanbiedt. 

Afblijven | Trailer

Flight 

In de film Flight speelt Denzel Washington de rol van de aan alcohol en drugs verslaafde piloot Whip. Door een technisch mankement moet Whip op een van zijn vluchten een noodlanding maken. Op het nippertje weet hij zichzelf en bijna alle passagiers te redden. Hij wordt onthaald als held, maar na onderzoek blijkt dat hij onder invloed was van drugs en alcohol. Hij gaat door een diep dal, omdat er toch 6 passagiers de crash niet hebben overleefd. 

Flight | Trailer

Crazy Heart 

Ooit was hij één van de grootste countryzangers, maar door zijn alcoholgebruik gleed Bad Blake (gespeeld door Jeff Bridges) steeds verder af. Wanneer hij wordt geïnterviewd door journaliste Jean (Maggie Gyllenhaal) krijgt Bad weer zin in het leven én het maken van muziek. Maar zijn oude demonen: alcohol en zelfvernietiging liggen nog altijd op de loer. 

Crazy Heart | Trailer

Beautiful Boy

Journalist David (Steve Carell) en zijn zoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Voor David is het dan ook een grote schok als hij ontdekt dat Nic met een crystal meth-verslaving worstelt. Hij probeert alles om het leven van zijn zoon te redden én hem te begrijpen. Beautiful Boy is het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon. De film is geregisseerd door Nederlander Felix van Groeningen en is zijn Engelstalige debuut. 

Beautiful Boy | Trailer

A Street Cat Named Bob

Straatmuzikant James probeert af te kicken van een heroïneverslaving. Als hij in de hal van zijn flat een gewonde rode kater vindt, verandert dat zijn leven. Hij noemt het beestje Bob en besluit het te verzorgen tot hij beter is. Als de kater weer op eigen pootjes kan staan, wijkt hij niet meer van James' zijde. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van James Bowen, dat ook in boekvorm te lezen is. 

A Street Cat Named Bob | Trailer 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten