Pagina kop brijder web

Frank ervaringscoach

Frank.jpg

Van overleven naar leven… zo noem ik mijn herstelproces vaak. Ik ben nu alweer even de 50 voorbij en kan terugkijken op een geslaagd herstelproces. Daar ben ik trots op en dat durf ik tegenwoordig hardop te zeggen. Ik sta in mijn kracht en ik heb in principe niemand of niets nodig om MIJN leven te leven.

Dat is wel eens anders geweest...

Beetje bij beetje ben ik mijzelf door de jaren heen kwijtgeraakt. Ik had veel last van angsten en mijn zelfbeeld lag compleet in duigen. Ik had een koffer vol maskers tot mijn beschikking, waarmee ik mij door de dagen heen werkte. Psychologen, behandelaren en psychiaters, ik heb ze allemaal gezien, maar ook heel lang niet toegelaten. Want dat zou betekenen dat ik mij open moest stellen en mijn kwetsbaarheid moest laten zien. Niet echt geleerd van huis uit. En dat voelde doodeng.

Openheid

Toch zit mijn herstel, en ik zie dat bij veel cliënten terug, juíst in die openheid en kwetsbaarheid. Verslaving is voor mij de deken over de onderliggende problematiek. Ik heb het liever over wat het maakt dat je afhankelijk bent van middelen. Wat is de functie van het middel voor jou? Welke gedachten, gevoelens en emoties kan of wil je niet toelaten? Waar ren je voor weg?

Wat mij heeft geholpen

Eind 2013 ben ik 3 weken de detox-kliniek in Hoofddorp ingegaan om te ontgiften. Alcohol en slaappillen waren mijn zelfmedicatie. Na de detox door naar de behandelunit om de onderliggende redenen van gebruik te gaan onderzoeken. 6 maanden lang, 4 dagen in de week, verschillende therapievormen gevolgd en hard aan mezelf gewerkt. Na die intensieve behandeling het leven zonder hulpverlening (in die vorm) weer opgepakt. Ik ben toen verder gaan onderzoeken hoe ik mijn leven wilde inrichten, met vragen als:

  • Waar word ik blij van?
  • Wat zijn mijn dromen?
  • Wat wil ik?

Want ik heb de touwtjes in handen om er wat moois van te maken of er een zooitje van te maken. Zo “simpel” is dat.

Keuzes maken

Veel draait voor mij om keuzes maken. Vanuit bewust zijn, wat heb ik nodig? Welke kant ga ik uit? En helpt dat mij mijn doelen te bereiken? Ik heb de plicht om goed voor mijzelf te zorgen, dat is mijn vertrekpunt. Dat is niet egoïstisch, nee, vanuit mijn sterke basis kan ik er JUIST voor de mensen om mij heen zijn!

Dichtbij mijzelf

Met alles wat ik geleerd heb ben ik nu in staat om dichtbij mijzelf te blijven en goed te luisteren naar wat er in mij gehoord en gezien wil worden. Lukt dat altijd? Nee, natuurlijk niet… het leven is gewoon ook niet altijd leuk en gemakkelijk. Ik heb geleerd het leven aan te gaan zonder gebruik van middelen, ik wil alles voelen en bewust meemaken.

Met mijn ervaringen en opgedane kennis EN met jouw commitment kan ik onderdeel zijn van jouw herstelproces. Ja.. JIJ moet het ZELF doen, maar zeker NIET ALLEEN!