Als familie of naaste van iemand met een verslaving weet je hoe lastig het is. Het liefst wil je diegene helpen, maar soms werkt dit juist averechts. In de podcast Eerste Hulp Bij Verslaving gaat Rene van Collem in gesprek met partners, families en vrienden van verslaafden. Hoe ervaren zij het? En welke tips kan Rene vanuit zijn eigen ervaring delen? 

Rene van Collem, ervaringsdeskundige en oud drummer van de band Doe Maar, streed jarenlang zelf tegen een drugsverslaving. Hij weet dus als geen ander hoe zwaar een verslaving is, maar ook hoe zijn omgeving zijn verslaving hebben ervaren. In 2010 vond hij zijn uitweg en sindsdien zet hij zich actief in om zijn ervaringen en kennis te delen om het taboe op verslaving te doorbreken. Zo schreef hij in 2014 het boek Heroïne, godverdomme! en lanceerde hij in 2022 zijn podcast Van verslaving naar vrijheid.

Steun, herkenning en handvatten

In oktober 2023 kwam het vervolg op bovenstaande podcast, genaamd Eerste Hulp Bij Verslaving. In deze serie spreekt Rene met onder andere een zoon van een gokverslaafde moeder, de ex-vriendin van een drugsverslaafde en de zus van een aan alcoholverslaafde vrouw. De podcast biedt steun, herkenning en handvatten om met iemand met verslavingsproblemen om te gaan. Beluister de de laatste aflevering hieronder of luister alle afleveringen via Spotify

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten