23 juni 2022

Ongenoegen over sponsordeal Ajax en online gokbedrijf Unibet

Steeds meer bekende Nederlanders, voetballers en oud-voetballers lenen zich voor reclames van online gokbedrijven. En nu heeft ook Ajax een sponsorovereenkomst gesloten met het online gokbedrijf Unibet. De Nederlandse ggz heeft hierover zijn ongenoegen geuit. Bij Brijder staan we achter het standpunt van de Nederlandse ggz. 

Sinds oktober vorig jaar is digitaal gokken legaal gemaakt, waardoor reclames ook zijn toegestaan. Sindsdien is het aantal reclames op televisie over gokken explosief gestegen. Vaak worden rolmodellen ingezet voor deze reclames, denk aan Wesley Sneijder en Andy van der Meijde voor Betcity en Kim Feenstra en Hans Klok voor TOTO Casino.

De politiek wil de gokreclames weer aan banden leggen. Per 1 april 2022 werd het tijdstip waar vanaf gokreclames op televisie worden uitgezonden al met een uur uitgesteld van 21:00 uur naar 22:00 uur. Vanaf 30 juni 2022 is er in Nederland ook een verbod op het gebruik van rolmodellen in reclames voor risicovolle kansspelen. Daarnaast werkt minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind aan een wettelijk verbod op ongerichte gokreclames. Het zal dan nog wel zeker een jaar duren voordat de wet is gewijzigd. (UPDATE: inmiddels is dit wettelijk verbod een feit en zijn vanaf 1 juli radio- en tv-reclames en reclame-uitingen op bijvoorbeeld bushokjes niet meer toegestaan.)

‘Als zo’n sterk merk zich verbindt aan een onlinegokbedrijf, krijgen mensen een positief gevoel bij gokken’

Ruth Peetoom, voorzitter van de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg

Kans op verslaving ‘niet gering’

Toch heeft Ajax op 21 juni 2022 een sponsorovereenkomst gesloten met het online gokbedrijf Unibet tot de zomer van 2026. De Nederlandse ggz is hier niet blij mee. ‘Als zo’n sterk merk zich verbindt aan een onlinegokbedrijf, krijgen mensen een positief gevoel bij gokken en zullen mensen dat gaan uitproberen’, aldus voorzitter van de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg Ruth Peetoom. De kans om vervolgens verslaafd te raken aan online gokken is volgens de Nederlandse ggz 'niet gering'. Peetoom: ‘Je kunt veel, vaak en snel spelen, en hebt direct resultaat.’

Meer clubs kondigden onlangs een overeenkomst met een onlinegokbedrijf aan. Zo maakte ADO Den Haag bekend samen te gaan werken met Bingoal en Kansino is vanaf 1 juli 'hoofdpartner' van het Alkmaarse AZ. 

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten