18 september 2023

Artikel: vaak magnesiumtekort bij alcoholverslaving

Mensen met een alcoholverslaving hebben vaak aanzienlijk lage magnesiumniveaus, met mogelijk ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg. Dit schrijft onze collega Abel van de Grift in een artikel in het het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).  

Verontrustend, want magnesiumtekort kan leiden tot bijvoorbeeld spierkrampen, hartproblemen, en zelfs mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Een ernstig magnesiumtekort kan zelfs levensbedreigend zijn. 

Hoe ontstaat een magnesiumtekort bij alcoholverslaving? 

De voornaamste oorzaken van magnesiumtekort bij mensen met een alcoholverslaving hebben vaak te maken met voedingsfactoren en het alcoholgebruik zelf. Alcohol kan de opname van magnesium in het lichaam verminderen, terwijl mensen met een alcoholverslaving vaak onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen vanwege hun onevenwichtige dieet en levensstijl. 

Wat is eraan te doen? 

Om de gezondheidsproblemen veroorzaakt door magnesiumtekort aan te pakken, wordt er in het artikel gepleit voor een geïntegreerde benadering van de behandeling van alcoholverslaving. Dit omvat niet alleen het stoppen van alcoholgebruik, maar ook het aanvullen van magnesiumniveaus en het aanbieden van voedingsadvies om het herstel te ondersteunen. 

Lees het hele artikel via: Ernstig magnesiumtekort bij alcoholverslaving

Vitamine B1 bij alcoholverslaving

Naast magnesiumtekort hebben mensen die overmatig alcohol drinken ook meer kans op een tekort aan vitamine B1 (Thiamine). Bij chronisch alcoholgebruik kunnen deze tekorten ernstige en blijvende gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. Lees meer over vitamine B1 bij alcoholverslaving.

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten