Roken tijdens zwangerschap

Paul: 'Doe het in de eerste plaats voor jezelf. Jij bent belangrijk'

300+x+300+ervaringsverhaal+Paul.png

Paul is 68 jaar. Na achttien jaar overmatig drankgebruik is hij gestopt. Hij heeft individuele gesprekken gehad en doet nog mee met een groepsbehandeling voor 55-plussers. Meneer vertelt zijn verhaal.

'Mijn vrouw en zoon waren al eerder naar de dokter gegaan om hun zorg uit te spreken over mijn alcoholgebruik, maar door wat voorvallen dacht ik ook ‘zo kan het niet langer'. Mijn vrouw had gedreigd om een einde te maken aan 42 jaar huwelijk. Ze meende het. Dat wilde ik niet. Samen met haar ben ik naar de huisarts gegaan. Hij heeft mij doorverwezen naar Brijder.

Ik dronk een halve fles jenever op een dag. Ik verstopte flessen. Ik merkte dat mijn geheugen achteruit ging. Ik werd kortademig. Desondanks kwam het toch hard aan toen mijn huisarts zei dat ik verslaafd was.

Groepsbehandeling 55-plussers

In eerste instantie heb ik gesprekken gehad met mijn behandelaar. Daarnaast neem ik deel aan een groepsbehandeling speciaal voor 55-plussers.
Allerlei onderwerpen komen aan de orde:

  • je leert wat je valkuilen zijn
  • je krijgt informatie over bewegen en voeding
  • je leert doelen stellen en hoe daar invulling aan te geven

Verder sluit de groepsbehandeling aan op thema's die horen bij ouderen, zoals:

  • niet meer werken
  • de kinderen uit huis
  • zieke of overleden partner

Het is heel prettig om met elkaar dezelfde problemen te delen en ervaringen en tips uit te wisselen.

Ik drink geen druppel meer. Ik hoop nog lang van mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen te kunnen genieten. Graag wil ik tegen iedereen zeggen: doe er iets aan. Het gaat niet vanzelf. Het is niet makkelijk. Maar het is het waard. Voor je partner, je kinderen, je omgeving. Maar in de eerste plaats: voor jezelf. Jij bent belangrijk".