Opiaatbehandeling

Als je de wens hebt om minder opiaten te gebruiken.

Blijvend stoppen met gebruik van opiaten blijkt moeilijk. Het gebruik van ondersteunde medicatie bij minder of geen gebruik van opiaten is vaak wel mogelijk.

Er zijn drie varianten:

  • Vervangen van illegale opiaten door effectieve doseringen methadon of buprenorfine. Dat heeft als doel verbetering van jouw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren en daarmee verbetering van jouw kwaliteit van leven.
     

  • Aanbieden van heroïne op medisch voorschrift aan mensen die chronisch verslaafd zijn en die onvoldoende baat hadden bij een adequate onderhoudsbehandeling met methadon of buprenorfine. Dit kan alleen in Den Haag.
     

  • Verminderen van het gebruik van illegale opiaten door het voorschrijven van lage doseringen methadon of buprenorfine.


Begeleiding
Als de hoeveelheid medicatie wordt aangepast of je krijgt een nieuw medicijn voorgeschreven, dan krijg je altijd uitleg over de werking en de bijwerkingen. Als je weet wat je kunt verwachten, is de kans groter dat je de medicatie op de juiste manier blijft gebruiken. We begeleiden en ondersteunen je bij het gebruik van de medicatie. Dat kan betekenen dat je medicatie inneemt onder toezicht. We monitoren en evalueren met jou het effect en de bijwerkingen van de medicatie.

Afhankelijk van de behandeling is er dagelijks contact tot eens per maand.


Ervaring met de behandeling

Hans is 51 jaar en werkt als hovenier. Hij krijgt al jaren methadon en haalt dat één keer per week op bij de medicatiepoli in zijn woonplaats. Hij gebruikt geen heroïne meer.

Hans: “Ik ben geen makkelijke, maar ze doen bij de medicatiepoli hun best om gelijkwaardig te zijn, dat vind ik prettig, ik ben ook gewoon een mens. Mijn dosering is langzaam opgehoogd, tot ik geen ontwenningsklachten en slaapproblemen meer had. Ik ben blij dat methadon er is, want de hele dag achter je dope aan rennen is erg. Ik ben blij dat ik nu rust heb en een redelijk normaal leven kan leiden. Maar ik zit er wel aan vast. Ik heb een keer geprobeerd af te bouwen, maar dat was drama. Een half jaar na stoppen was ik nog steeds mezelf niet: slecht slapen en depri. Ik heb me erbij neergelegd dat ik nooit ga stoppen. Ik vind het nu wel prima zo.“


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.