Dialectische gedragstherapie

Als je hulp wilt om heftige emoties beter in evenwicht te krijgen.

Zorgen heftige emoties ervoor dat je drank of drugs gaat gebruiken om wanhopige of nare gevoelens niet te hoeven voelen? Dialectische gedragstherapie (DGT) is een behandeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en verslavingsproblemen.


Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling is het krijgen van meer grip op het denken, doen en voelen. Dat zorgt voor meer stabiliteit in jouw leven. Je leert verschillende vaardigheden om effectief en minder schadelijk met emoties om te gaan. Hierdoor verbetert jouw kwaliteit van leven.


De vaardigheidstraining
In de training werk je aan:

  • bewust observeren en beschrijven van wat je meemaakt en ervaart

  • aanleren van sociale vaardigheden en effectief omgaan met anderen

  • leren omgaan met en uiten van je emoties

  • accepteren van het hebben van een crisis en het verdragen van pijnlijke ervaringen die bij het leven horen

Bij de vaardigheidstraining doe je ook huiswerkopdrachten, die je in de groep bespreekt. Naast een deel huiswerkbespreking is er een theoretisch deel, waarbij je nieuwe vaardigheden aanleert.


Er zijn twee vormen van DGT:

  • Standaard DGT:  1 keer per week, een jaar lang, groepsvaardigheidstraining (2 uur en 15 minuten) met individuele therapie (45 minuten).

  • Klinische DGT: opname in een kliniek voor 25 weken, de behandeling bestaat uit verschillende groepstrainingen, groepsbijeenkomsten en individuele behandeling.

DGT is beschikbaar bij de verslavingskliniek voor persoonlijkheidsproblematiek in Den Haag.

Ervaring met de behandeling

Anja, 42 jaar, is opgenomen geweest en heeft het klinische DGT programma gevolgd.

Anja: “Ik heb de opname als zeer positief ervaren. Het heeft mij inzicht gegeven in mijn eigen emoties en gedachten. En ik heb geleerd om mijn emoties te begrijpen en benoemen. Daarnaast is mijn zelfbeeld verbeterd en kan ik lastige situaties nu beter relativeren. Ik merk wel dat de vaardigheden vrij snel wegzakken als je na ontslag uit de kliniek geen verdere behandeling krijgt als je thuis bent. Dus ik ga nu kijken hoe ik dat voor mezelf vorm kan geven, omdat ik wil volhouden wat ik geleerd heb.
Je omgeving is heel belangrijk. Ik had het wel prettig gevonden als mijn netwerk ook op de hoogte zou zijn van de ‘DGT-taal’. Nu moest ik veel uitleggen.“

Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.