Aanvulling vitamine B1

Thiamine helpt je bij een tekort aan vitamine B1, een veelvoorkomend probleem bij alcoholverslaving.

Thiamine helpt je bij een tekort aan vitamine B1, een veelvoorkomend probleem bij alcoholverslaving. Als je teveel alcohol drinkt, loop je grote kans op een tekort aan vitamine B1 (ook Thiamine genoemd).


Dit heeft verschillende oorzaken:

  • je krijgt minder vitaminen binnen door verminderde eetlust

  • alcohol verstoort de opname van vitamine B1 in de darmen

  • alcohol vergroot de uitscheiding van vitamine B1 in de urine

  • bij de afbraak van alcohol wordt extra vitamine B1 verbruikt

  • door leverbeschadiging kan er een minder grote voorraad vitamine B1 opgeslagen worden in de lever


Vitamine B1 heb je nodig om energie vrij te maken uit voedingsmiddelen. Daarnaast speelt het een rol bij de aanmaak van hersencellen en de zenuwgeleiding. Jouw lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom is het belangrijk dat je het binnenkrijgt via het dagelijks voedsel, zoals volkoren graanproducten en vleeswaren. Als je te veel alcohol drinkt, is deze dagelijkse hoeveelheid niet voldoende.


Een tekort aan vitamine B1 heeft ernstige gevolgen, zoals:

  • hersenaandoeningen

  • geheugen- en coördinatieproblemen

  • hallucinaties

  • in coma raken

Deze gevolgen zijn eenvoudig te behandelen als je direct Thiamine krijgt. We geven informatie en je krijgt Thiamine voorgeschreven en eventueel toegediend.

Ervaring met de behandeling

Henk, 58 jaar, drinkt flink. Hierdoor heeft hij niet veel eetlust, last van vermoeidheid, krachtverlies en is hij af en toe duizelig. Zijn behandelaar heeft hem Thiamine voorgeschreven.

Henk: "Ik had steeds trillende handen, waardoor ik moeite had met mijn sjekkies rollen. Daarnaast moest ik elke ochtend braken en kokhalzen en kon niet ontbijten. Ik had ook last van stress, angst, spanning en paniekaanvallen. Als ik had gebraakt en wat alcohol had gedronken, was dit weer over. Maar honger had ik niet. Het is mij nog steeds niet duidelijk of dit door een Thiaminegebrek komt of door de alcohol.  Wat ik wel weet, is dat toen ik tijdens mijn behandeling Thiamine kreeg, ik me heel helder in mijn hoofd voelde, maar lichamelijk nog erg zwak. De Thiamine en de voorlichting over voeding hebben me erg geholpen. Maar wat me misschien nog het meest heeft geholpen, is dat ik bij andere cliënten gezien heb wat Thiaminetekort met je kan doen. Dit is voor mij een extra motivatie om serieus met mijn behandeling aan de slag te gaan. "


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.