Aanvulling vitamine B1

Thiamine helpt je bij een tekort aan vitamine B1, een veelvoorkomend probleem bij alcoholverslaving.

Als je te veel alcohol drinkt, loop je grote kans op een tekort aan vitamine B1 (ook Thiamine genoemd).

Dit heeft verschillende oorzaken:

  • je krijgt minder vitaminen binnen door verminderde eetlust
  • alcohol verstoort de opname van vitamine B1 in de darmen
  • alcohol vergroot de uitscheiding van vitamine B1 in de urine
  • bij de afbraak van alcohol wordt extra vitamine B1 gebruikt
  • door leverbeschadiging kan er een minder grote voorraad vitamine B1 opgeslagen worden in de lever


Je hebt vitamine B1 nodig om energie uit voedingsmiddelen te halen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je hersenen, zenuwen en spieren goed kunnen werken. Jouw lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moet je het binnenkrijgen via je eten. B1 zit bijvoorbeeld in volkoren graanproducten, vlees, groente en noten. Als je te veel alcohol drinkt, is deze gezond eten niet genoeg en heb je meer vitamine B1 nodig.


Een tekort aan vitamine B1 heeft ernstige gevolgen, zoals:

  • hersenaandoeningen
  • geheugenproblemen
  • coördinatieproblemen
  • hallucinaties
  • in coma raken

Deze gevolgen zijn eenvoudig te behandelen als je direct Thiamine krijgt. We geven informatie en je krijgt Thiamine voorgeschreven en eventueel toegediend.


Ervaring met de behandeling

Henk, 58 jaar, drinkt flink. Hierdoor heeft hij niet veel eetlust, last van vermoeidheid, krachtverlies en is hij af en toe duizelig. Zijn behandelaar heeft hem Thiamine voorgeschreven.

Henk: "Ik had steeds trillende handen, waardoor ik moeite had met mijn sjekkies rollen. Daarnaast moest ik elke ochtend braken en kokhalzen en kon niet ontbijten. Ik had ook last van stress, angst, spanning en paniekaanvallen. Als ik had gebraakt en wat alcohol had gedronken, was dit weer over. Maar honger had ik niet. Het is mij nog steeds niet duidelijk of dit door een Thiaminegebrek komt of door de alcohol. Wat ik wel weet, is dat toen ik tijdens mijn behandeling Thiamine kreeg, ik me heel helder in mijn hoofd voelde, maar lichamelijk nog erg zwak. De Thiamine en de voorlichting over voeding hebben me erg geholpen. Maar wat me misschien nog het meest heeft geholpen, is dat ik bij andere cliënten gezien heb wat Thiaminetekort met je kan doen. Dit is voor mij een extra motivatie om serieus met mijn behandeling aan de slag te gaan. "


Spreekt deze behandeling je aan?
Bespreek de mogelijkheden met je huisarts of behandelaar.


Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.