Aanvulling vitamine B1

Thiamine helpt u bij een tekort aan vitamine B1, een veelvoorkomend probleem bij alcoholverslaving.

Als u teveel alcohol drinkt, loopt u grote kans op een tekort aan vitamine B1. Vitamine B1, ook wel Thiamine genoemd, heeft u nodig om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken. Daarnaast speelt Thiamine een rol bij aanmaak van hersencellen en de zenuwgeleiding. Uw lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom is het belangrijk dat u het via het dagelijks voedsel, zoals volkoren graanproducten en vleeswaren, binnenkrijgt. Als u teveel alcohol gebruikt, is deze dagelijkse hoeveelheid niet voldoende, omdat alcohol Thiamine afbreekt.

Een tekort aan vitamine B1 heeft ernstige gevolgen, zoals:

  • hersenaandoeningen
  • geheugen- en coördinatieproblemen
  • hallucinaties
  • in coma raken

De risico's kunnen verminderen als u direct Thiamine toegediend krijgt. Thiamine kan in pilvorm. Soms is het nodig om de Thiamine te spuiten.

Ervaring met de behandeling

Henk drinkt flink. Hierdoor heeft hij niet veel eetlust, last van vermoeidheid, krachtverlies en is hij af en toe duizelig. Zijn behandelaar heeft hem Thiamine voorgeschreven.

Henk: "Ik had steeds trillende handen waardoor ik moeite had met mijn sjekkies rollen. Daarnaast moest ik elke ochtend braken en kokhalzen en kon niet ontbijten. Ik had ook last van stress, angst, spanning en paniekaanvallen. Als ik had gebraakt en wat alcohol had gedronken, was dit weer over. Maar honger had ik niet. Het is mij nog steeds niet duidelijk of dit door een Thiaminegebrek komt of door de alcohol.  Wat ik wel weet is dat toen ik tijdens mijn behandeling Thiamine kreeg toegediend ik me heel helder in mijn hoofd voelde, maar lichamelijk nog erg zwak. De Thiamine en de voorlichting over voeding hebben me erg geholpen. Maar wat me misschien nog het meest heeft geholpen, is dat ik bij medecliënten gezien heb wat Thiaminetekort met je kan doen. Dit is voor mij een extra motivatie om serieus met mijn behandeling aan de slag te gaan. "

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar. Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.