Schematherapie

Merk je dat je steeds tegen dezelfde patronen in jouw leven aanloopt?

 • Lukt het niet om jouw leven vorm te geven op een manier die je voldoening geeft?

 • Beland je steeds in dezelfde soort conflicten?

 • Trek je je terug uit contacten, terwijl je je eigenlijk eenzaam voelt?

 • Snap je de therapie die je eerder hebt gehad wel, maar voel je je er niet beter door?

Dan is schematherapie misschien iets voor jou. Schematherapie gaat over thema’s en patronen (die we schema’s noemen) in jouw leven, die vaak al in de kindertijd zijn ontstaan.
 

Door schematherapie leer je:

 • wat jouw schema’s zijn en waar en wanneer ze zijn ontstaan

 • jouw schema’s herkennen en begrijpen

 • dat jouw schema’s soms niet helpend zijn en hier op een andere manier naar te kijken

 • praktische vaardigheden aan om met jouw verslaving om te gaan

 • jouw talenten, ervaring en kennis te gebruiken
   

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan de behandeling individueel of in een groep zijn, eventueel via een dagbehandeling van drie dagen in de week. Soms voorafgegaan door een klinische opname in Alkmaar op de afdeling intensieve schemabehandeling. Je bent dan al ontgift van middelen.


Ervaring met de behandeling

Marion, 43 jaar, heeft al diverse behandelingen achter de rug, maar met weinig resultaat. Als ze leest over schematherapie, lijkt dat op haar lijf geschreven. Ze doet dagbehandeling in een groep.  
 

Marion: “Doordat er jarenlang is gezegd dat ik niks kan en nergens goed voor ben, ben ik dit zelf gaan geloven. Daarom maakte ik ook geen contacten, want ik dacht: ‘Wat moeten mensen met iemand die toch niks kan?’ Door een gevoel van minderwaardigheid, schaamte en eenzaamheid ben ik gaan drinken. Door de therapie kreeg ik inzicht in waarom ik doe zoals ik doe. Omdat ik me hier meer bewust van ben, kan ik nu veel beter omgaan met situaties. Het is wel lastig om die overtuigingen te veranderen. Het kost veel tijd, energie en denkwerk. Tijdens de therapie ga je echt met jezelf aan de slag. Je krijgt huiswerkopdrachten. Maar ik heb nu meer rust in mijn hoofd, voel me al veel positiever en ik heb geen alcohol meer nodig.”


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met kouw huisarts of behandelaar. Let op: niet alle behandelingen zijn overal beschikbaar. Je kunt hierover informatie krijgen op de vestiging bij jou in de buurt.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.