Hulp bij slecht slapen

Als je slecht slaapt en daar hulp bij wilt.

Ben je gestopt met middelengebruik en heb je moeite met slapen? Een cursus leert je welke gedachten je helpen en wat je anders kunt doen.

Tijdens de cursus:

  • krijg je informatie over wat een normaal slaappatroon kan zijn

  • leer je wat middelengebruik met jouw slaap doet

  • onderzoek je welke gedachten helpen

  • krijg je tips die jouw slaap kunnen verbeteren


Op sommige locaties wordt de cursus Nuchter slapen in groepsvorm aangeboden. Je wisselt dan ervaringen uit met andere deelnemers. Er is ook een online cursus Slaap lekker die je zelf kunt doen.

Ervaring met de behandeling

Gerard is 59 jaar en volgt de cursus Nuchter slapen in de kliniek van Brijder in Alkmaar. Nadat hij gestopt is met drinken, slaapt hij slecht.

Gerard: "Toen ik nog dronk, sliep ik altijd kort. Nu ik niet meer drink, droom ik veel en word vaak wakker. Ik voel me overdag wel beter omdat ik niet meer drink. Ik dacht eerst dat alcohol mijn slaap verbeterde. Door de cursus heb ik geleerd dat ik juist beter slaap als ik nuchter ben. Ook weet ik nu dat iedereen ’s nachts wel eens wakker wordt. Dat het zelfs zo hoort als je goed slaapt. En dat het ook bij mijn leeftijd hoort om wat vaker wakker te worden. Eerder dacht ik als ik wakker werd: Het duurt nog úren voor ik uit bed mag, het zal wel weer niet lukken om te slapen. Dan ging ik me druk maken en lukte het ook meestal niet. Nu blijf ik rustig, lees soms wat, en probeer het dan opnieuw, en dat helpt."


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.