Herstelgroep

Als je de wens hebt om jouw gebruik te veranderen vanuit jouw kracht in plaats van klacht.

Mensen die zich belemmerd voelen door het gebruik van een middel, praten niet altijd over deze ervaring. In de gespreksgroep kunnen mensen in eenzelfde leeftijdsgroep elkaar ontmoeten, verhalen delen, elkaar steunen en onderzoeken waar zij goed in zijn. Dat kan de herstelgroep zijn (23- 55 jaar) of Schoon genoeg 55+. In iedere groep komen thema’s aan de orde die passen bij de levensfase.


Wat doen we in de groep
Een ervaringscoach en een behandelaar begeleiden de groep. Elke bijeenkomst begint met iets positiefs van de afgelopen periode. Huiswerkopdrachten en belevingen van deelnemers leveren hier belangrijke input voor. Sommige groepen nodigen gastsprekers uit aan de hand van onderwerpen die de deelnemers zelf aandragen. Andere thema’s die aan de orde kunnen komen zijn: zingeving, loslaten en acceptatie, schaamte, omgeving, eenzaamheid en sociale contacten.
 

Effect
Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan een vergelijkbare groep hoger scoorden op inzetten van eigen kracht, hoop en zelfvertrouwen dan voor de groep. Deze effecten blijken er ook drie maanden na de groep nog te zijn. De meeste deelnemers werden geïnspireerd door de ervaringscoach als rolmodel en waardeerden de sociale steun van andere deelnemers.


Duur
De groepen hebben wekelijks een bijeenkomst. Schoon genoeg 55+ is een open groep waar je aan mee kunt doen zolang je daar behoefte aan hebt. Bij Schoon genoeg 55+ blijven mensen gemiddeld 9 maanden. De Herstelgroep 23 - 55 jaar, kan open of gesloten zijn. Bij de gesloten groep is er een begin- en einddatum met een vaste groep.

Ervaring met de behandeling

Anneke (67 jaar): "Bij mij begonnen de problemen toen ik na 40 jaar huwelijk mijn man verloor. De eenzaamheid vloog me aan, met name in het weekend. Ik dronk altijd al fors, maar nu was mijn man er niet meer om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand liep. Het begon sluipend met de paar glaasjes wijn die ik altijd dronk, maar het eindigde met een hele fles. Mijn dochter kon het niet meer aanzien en greep in. Ik belandde in een kliniek. Nu ga ik nog één keer per week naar de herstelgroep. Het werkt voor mij heel goed om ervaringen uit te wisselen met mensen die ook veel meegemaakt hebben. Ik merk dat mijn inbreng ook gewaardeerd wordt. We hebben met elkaar besproken wat bij mij past en hoe ik het in mijn leven ga doen. Ik weet nu wat ik nodig heb om een prettig leven te hebben en actie ondernemen. Daardoor heb ik de enige vriend die ik voor mijn gevoel nog had, de drank, niet meer nodig."

Meer informatie
In Glaasje Vieux van Kruispunt (26 minuten) vertellen Gerrie, Dina en Wim openhartig over hun alcoholverslaving en de herstelgroep Schoon genoeg 55+ https://www.npostart.nl/kruispunt/11-02-2018/KN_1695969


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar. Let op: niet alle behandelingen worden op elke vestging gegeven, je kunt hierover informatie krijgen op de vestiging bij jou in de buurt.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.