Helpt u wensen op het gebied van wonen, werken/dagbesteding/vrije tijd, leren en contacten met sociale omgeving/familie zelf te realiseren.

Aanleiding van de behandeling

Irma is sinds 2006 afhankelijk van alcohol. Zij is drie keer opgenomen op een Detox-afdeling. Daarna werd zij opgenomen in een kliniek van Brijder en nam zij deel aan een dagbestedingprogramma. Daar werd in overleg met haar begeleider gestart met herstelcoaching.

Wat houdt herstelcoaching in?

Het doel van herstelcoaching is dat u met succes en tevredenheid kan wonen, werken, leren en contacten met anderen kan hebben. Dat alles in de omgeving van uw keuze, met zo min mogelijk professionele hulp. Gesprekken en opdrachten helpen u om te zoeken naar uw wensen op deze gebieden.

De gesprekken zijn opgebouwd uit vier stappen:

  1. Verkennen  Wil ik wat?
  2. Kiezen   Wat wil ik?
  3. Verkrijgen  Hoe krijg ik wat ik wil?
  4. Behouden  Hoe kan ik het vasthouden?

Aansluitend kijkt u samen welke stappen nodig zijn om uw doelen te bereiken en hoe u deze kunt vasthouden.

U bepaalt zelf de lengte van de gesprekken, wanneer ze plaatsvinden, het tempo en in welke fase u bent. Welke ervaringen en vaardigheden heeft u al en welke wilt u nog leren om uw wens te realiseren.

Ervaringen met de behandeling

Irma: "Mijn vrijwilligerswerk wilde ik omzetten naar een betaalde baan. Wat voor een baan wist ik niet. Samen met mijn begeleider kwam ik er achter, onder andere door te praten over mijn verleden en mijn karakter te omschrijven, dat een baan in de horeca iets voor mij zou zijn. Om te zien wat het werk inhoudt ben ik met haar in een restaurant gaan eten. Duidelijk werd dat het geen werk moest zijn waar alcohol geschonken wordt. Nu werk ik met veel plezier in een broodjeszaak. De broodjes beleggen is heel precies werk. Dat past helemaal bij wie ik ben. Het gaat heel lekker, ik mag nu ook kassawerk doen en ik krijg nu de mogelijkheid om door te groeien naar assistent filiaalmanager. Ik ben hier heel trots op."

Meer informatie?

Lees ‘Begeleiding bij werk en scholing'. (folder Brijder)

Lees: ‘IRB een wens in vervulling (Stichting rehabilitatie92)

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar.