Kinderen kunnen in de groep ervaringen delen en leren om te gaan met de situatie thuis.

Als ouder/verzorger met een psychisch- of verslavingsprobleem is het vaak lastig om uw leven draaiende te houden. Ook uw kinderen hebben het niet altijd makkelijk. Je moet als kind maar om kunnen gaan met de problemen van je ouders. Uw kind voelt zich misschien schuldig en gaat taken overnemen. Eigen gevoelens en behoeften raken op de achtergrond. Uw kind loopt mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van emotionele en gedragsproblemen.

Doe- en praatgroepen
In de doe- en praatgroepen maakt uw kind kennis met kinderen met dezelfde ervaringen. Kinderen vertellen in een veilige omgevingen hun verhaal. Ze praten, luisteren en lachen met elkaar. Voor de jongere kinderen is er ruimte om ook te spelen en te tekenen.

Een begeleider organiseert twee keer een bijeenkomst voor ouders en verzorgers. Deze brengt u op de hoogte wat de ontwikkelingen van uw kind binnen de groep zijn, zodat u er makkelijker met uw kind over kan praten.

Nina leerde dat alcoholverslaving een ziekte is

Nina is 15 jaar en heeft een moeder die veel drinkt. Ze schaamt zich erg voor haar moeder en ze durft geen vriendinnetjes mee naar huis te nemen.

Nina: "Het is zo fijn om te horen dat je niet de enige bent die een ouder heeft die drinkt. Kinderen die ook niet worden geknuffeld of getroost, het huishouden doen en het altijd maar weer gezellig proberen te maken. Die zich schamen, geen vriendjes mee naar huis nemen omdat je niet weet hoe je moeder erbij loopt en ruzies tussen ouders proberen te sussen.

Proberen los te laten
In de groep wordt besproken wat een verslaving is, waarom stoppen niet zo eenvoudig is, wat de kansen zijn om zelf verslaafd te raken. Maar we bespraken ook wat we de afgelopen week hadden meegemaakt, wat dat met ons deed en hoe we daarmee waren omgegaan. Ik leerde dat mijn moeder niet slap en egoïstisch was en dat alcoholverslaving een ziekte is. Ik probeer nu alles los te laten en meer tijd te besteden aan mezelf."

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar.