Behandeling van psychotrauma

Verschillende soorten behandelingen kunnen u helpen om ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden te verwerken.

Verschillende soorten behandelingen kunnen u helpen om ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden te verwerken.
Blijft u last houden van ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden? Brijder heeft drie verschillende behandelingen die u kunnen helpen om deze ervaringen te verwerken.

Seeking Safety
Seeking Safety is een groepsbehandeling waarin u tegelijkertijd werkt aan problemen rondom uw trauma en aan uw verslaving. De nadruk  ligt op het creëren van veiligheid, zoals kunnen omgaan met traumatische herinneringen, leven zonder middelengebruik en manieren vinden om meer tevreden in het leven te staan.

Imaginaire Exposure
Bij Imaginaire Exposure roept u uw traumatische herinneringen herhaaldelijk op onder individuele begeleiding. Door hierover telkens te vertellen, kunt u uw herinnering verwerken. U krijgt controle over uw herinnering en herbelevingen nemen af. U ervaart minder angst en u gaat anders kijken naar de gebeurtenis, bijvoorbeeld met minder schaamte of schuld.

EMDR
EMDR is een individuele behandeling waarbij u wordt gevraagd ingrijpende ervaringen terug te halen met bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Terwijl u dit doet, wordt u gevraagd met oogbewegingen een lichtje of de hand van uw behandelaar te volgen die heen en weer gaat. Door de oogbewegingen wordt de emotionele lading van de herinnering minder. Er kunnen ook spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Over het algemeen zijn meerdere afspraken nodig om resultaat te boeken.

Meer informatie
Lees meer over EMDR op www.emdr.nl.
Wat is een posttraumatische stress-stoornis? Bekijk het filmpje.

Geen alcohol of drugs
Middelengebruik heeft invloed  op hoe u naar dingen kijkt en wat u hierbij voelt. Deze behandeling werkt het beste als u een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt.

Ervaring met de behandeling

Malika, 40 jaar, heeft een alcoholverslaving en last van de gevolgen van mishandelingen in het verleden. Na goede uitleg van haar psycholoog koos zij voor een EMDR-behandeling.

Malika: "Er is niets zweverigs aan. Het voelt echt zo dat de gebeurtenissen meer naar de achtergrond schuiven. Ik denk er nu veel minder vaak aan en ze komen minder heftig terug. De sessies zijn heel intensief. Na een sessie was ik een week moe en sliep ik veel. Angstgevoelens, wantrouwen, slecht slapen en onrust namen duidelijk af. Ik kreeg al snel meer vertrouwen in mijzelf en maakte bewustere keuzes in mijn leven. Voordat ik de behandeling startte, heb ik het trauma echt onderschat. Ik dacht dat ik deze nare ervaringen wel verwerkt had en wilde de draad gewoon weer oppakken.
Mijn verwachtingen van EMDR waren niet erg hoog, de resultaten zijn echt heel goed! De nazorg tijdens en na de EMDR bestaat uit dagelijks een verslag schrijven. Telefonisch contact was mogelijk als ik daar behoefte aan had. Mijn doel is bereikt en nu heb ik af en toe nog een gesprek met mijn psycholoog."

Spreekt één van deze behandelingen u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar.

Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.