Cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen

Cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen

U leert meer over de relatie tussen denken, voelen en doen, waardoor uw psychische klachten verminderen.

Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat het denken aan een situatie of gebeurtenis leidt tot bepaalde gevoelens en gedrag. Deze gedachtes zoals: ‘het lukt toch niet' of ‘vorige keer ging het ook al mis' zijn vaak ongewenst en helpen u niet verder.


Tijdens de behandeling onderzoekt u deze negatieve gedachtes. Door gesprekken en opdrachten, leert u negatieve gedachtes anders uit te leggen. U komt hierdoor uiteindelijk tot gedachtes die prettig, gewenst en effectief zijn. Dit heeft een positief effect op uw gevoelens en gedrag.


Geen alcohol of drugs
Middelengebruik heeft invloed op hoe u naar dingen kijkt en wat u hierbij voelt. Daarom werkt deze behandeling het beste als u een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt.
 

Duur
Gemiddeld 15 gesprekken in een half jaar.

Ervaring met de behandeling

Mo, 25 jaar, blowt vanaf zijn jeugd. Als hij 19 is, krijgt hij een heftige psychose, waarbij hij wordt opgenomen in een kliniek. Hij is gevoelig voor psychosen door blowen. Hij kan beter niet blowen, maar omdat het na zijn opname lang goed ging, is hij toch weer gaan blowen. Nu de stemmen in zijn hoofd weer vaker en nadrukkelijker aanwezig zijn, maakt hij zich zorgen. Hij wil stoppen met blowen, maar is ook bang voor wat er in zijn hoofd gebeurt als hij stopt. Hij zoekt hulp bij Brijder en doet cognitieve gedragstherapie.
 

Mo: “Als ik in een psychose raak, slaat mijn brein op hol en het gáát maar door. Ik zie en hoor dingen die er niet zijn en ik denk dat alles heel betekenisvol is. Ik heb cognitieve gedragstherapie gedaan en daar heb ik echt onwijs veel van geleerd. Samen met een psycholoog onderzocht ik wat er gebeurt in mijn brein: Wat zeggen de stemmen? Hoe klinken ze? Wanneer hoor ik ze? Allemaal van dat soort vragen. Daarna bedachten we hoe ik ermee om kan gaan. Hoeveel macht hebben ze? Móet ik doen wat ze zeggen? Wat gebeurt er als ik dat niet doe? Welke gedachten helpen me? Het was best intensief. Maar door de therapie begrijp ik beter wat er in mijn brein gebeurt. Ik heb nu meer controle over de stemmen. Ze zijn er nog, maar meer op de achtergrond. Ze overheersen me niet meer zo. Ik heb ook veel meer vertrouwen in mezelf en ben minder angstig. Ik blow niet meer, dat is niet goed voor me, dat wist ik ook wel. Maar ik weet nu wat me wél helpt.”


Meer informatie?
Kijk het filmpje waarin psycholoog David van den Berg uitlegt hoe cognitieve gedragstherapie ingezet kan worden bij psychose:
https://youtu.be/0rCPODV7zOU


Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar.