In het online programma BOOS besteedt presentator Tim Hofman aandacht aan online gokken en de lobbypraktijken die ermee gepaard gaan. Hofman neemt gokverslaafde Django mee naar Den Haag, waar ze Helma Lodders van de branchevereniging VNLOK confronteren voor de BOOS-camera's om verantwoording af te leggen.

In de introductie van de uitzending wordt de ernstige situatie geschetst, waarbij verschillende rapporten, waaronder die van de Kansspelautoriteit en de Nationaal Rapporteur Verslavingen, worden aangehaald. Hieruit blijkt dat het aantal gokkers aanzienlijk is toegenomen sinds de legalisering op 1 oktober 2021, met name onder jongvolwassenen. Dat zien wij ook bij Brijder. 'Op het moment dat je gokken makkelijker beschikbaar maakt, groeit het aantal mensen met een probleem exponentieel. Dat wisten we van tevoren. Sterker nog: het was onderzocht dat dit het resultaat zou zijn’, vertelde collega Niels Bregman, regiebehandelaar van de online beeldbelbehandelingen bij Brijder, eerder in een interview

Hoogleraar psychiatrie & verslaving Arnt Schellekens, verbonden aan het Radboud UMC en de Nationaal Rapporteur Verslavingen, benadrukt in de BOOS-uitzending de negatieve effecten van gokken, zoals de opbouw van tolerantie, wat leidt tot steeds hogere inzetten. 

Bekijk ook eens: 

Alles kwijt door gokreclames

Django is, ondanks eerdere pogingen om van zijn verslaving af te komen, dieper in de problemen geraakt door de massale gokreclames na de legalisatie. Hij verloor niet alleen veel geld, maar ook zijn relatie en het recht om zijn zoontje slechts om de twee weken te zien. Hofman en zijn team nemen Django mee om Helma Lodders aan te spreken. Ze vragen haar over de motieven achter de overvloed aan gokreclames en de verantwoordelijkheid van de goklobby voor de problemen waarmee Django en anderen worstelen. 

Bekijk de uitzending hieronder of via YouTube

 

Preventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten