23 maart 2023

Staatssecretaris op bezoek bij Brijder Gouda

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS kwam afgelopen woensdag langs om het gesprek aan te gaan over de jeugdverslavingszorg en het belang van verslavingspreventie. Onze ervaringsdeskundige Timo verwoordde mooi wat er hiervoor nodig is.

De middag begon met een gesprek tussen de staatsecretaris en verschillende professionals van Brijder. Het gesprek ging onder andere over mogelijkheden en uitdagingen die wij zien en tegenkomen, zoals bijvoorbeeld het belang van Vroegsignalering bij kwetsbare jongeren en het belang van landelijke financiering voor de uitvoering van effectieve preventie interventies en integrale hulpverlening. 

Lees hier meer over via het handige overzicht van Verslavingskunde Nederland (pdf.).

Sessies over alcoholgebruik

Het tweede gedeelte van de middag, waren er twee inhoudelijke dialoogsessies met verschillende partijen. De eerste sessie ging over Alcohol, minderjarigen en zwangerschap. De sociale druk van drankgebruik, wordt door vrouwen met een kinderwens, als ingewikkeld ervaren. Landelijk is er op het gebied van alcohol en zwangerschap, vanuit het samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcohol, daarom een taskforce Alcoholvrije start opgericht. 

De tweede dialoogtafel had als thema Overmatig alcoholgebruik. We bespraken een stappenplan, gericht op het veranderen van de maatschappelijke norm ten aanzien van alcoholgebruik. Het doel is dat alcohol niet meer als vanzelfsprekend wordt gezien en niet langer automatisch geassocieerd wordt met gezelligheid, feest en sport.

We kijken terug op een geslaagde middag waarbij het belang van verslavingspreventie stevig op de agenda is gezet. 

Peventie en voorlichting

Hulp voor familie en naasten